Najčitanije

 • Fotogalerije

  PLETERNICA Održana početna konferencija projekta 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike

  Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. nositelj je projekta 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike koji je danas predstavljen na početnoj konferenciji. Skupu je prisustvovala i gradonačelnica Marija Šarić.


  – Trajanje provedbe projekta je od sedmog mjeseca do kraja godine. Vrijednost mu je 152 000 kuna i 100 posto se financira iz EU iz programa ruralnog razvoja. Ciljana skupina su nam poljoprivrednici, nositelji OPG-a, članovi OPG-ova kao i rukovoditelji i zaposlenici u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Svrha projekta je osigurati specifično osposobljavanje za navedenu ciljanu skupinu. Naše edukacije koje ćemo provesti kroz projekt doprinijet će povećanju korištenja novih metoda proizvodnje, potom će oni steći nova znanja što će doprinijeti konkurentnosti gospodarstva, doprinijet će udruživanju kao i boljem razumijevanju zaštite i očuvanja okoliša i prirode – istakla je direktorica Poduzetničkog centra Barbara Rudež predstavljajući projekt.

  Specifičnost projekta je u njegovoj teritorijalnoj rasprostranjenosti i educiranju ciljane skupine s područja Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Do kraja godine ukupno će se provesti 21 tečaj u ove tri županije. Teme su međusobno povezane i prate jedna drugu tako da će polaznici kroz cikluse teorijskog i praktičnog dijela steći znanja i vještine iz sljedećih područja:

  *Aspekti i pravila zadrugarstva kao oblika suradnje poljoprivrednih proizvođača
  *Kako se udružiti u zadrugu i na taj način dodatno razvijati poslovanje
  *Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kroz povezivanje i suradnju s drugim proizvođačima
  *Optimiziranje troškova proizvodnje povezivanjem i suradnjom poljoprivrednih proizvođača
  *Zadružni proizvod i brendiranje lokalnog proizvoda
  *Zajednički osvajamo tržište
  *Utjecaj EU fondova na razvoj suradnje poljoprivrednih proizvođača

  Navedene teme će doprinijeti povećanju korištenja novih metoda u radu gospodarstva, polaznici će usvojiti nove metode rada i inovativne prakse. Povećanjem vlastitog znanja povećat će konkurentnost gospodarstva, informirati se o benefitima udruživanja, EU fondovima, potporama i mjerama koje im stoje na raspolaganju. Edukacije će biti ujedno idealna prilika za umrežavanje, prilika da OPG-ovci upoznaju nove poslovne partnere iz iste ili slične branše, steknu nova znanja i iskustva, ali i upoznaju nove poslovne suradnike kao i potporne institucije koje im mogu dalje pomagati u njihovom rastu i razvoju.

  Gradonačelnica Marija Šarić najprije je čestitala Barbari Rudež jer je ovo prvi projekt koji je ona dobila i potpisala otkako je preuzela dužnost direktorice Poduzetničkog centra a potom je istakla:
  – Ovo je iskorak dalje od svega onoga što smo imali. Dakle, nakon koraka suradnje I.faza, pa II.faza, ovo je korak dalje jer osim što nudi savjetovanja, pisanje projektnih prijedloga, ovaj projekt vidimo dodatno umrežava i prenosi dobru praksu. Sve ono što smo mi proveli u Pleternici, posebno kroz naše umrežavanje i osnivanje Agroturističke zadruge Pleternička korpa, sve te nekakve ideje prenosimo dalje i pokušavamo stvoriti mrežu. Znači, dokazati: nismo mi dostatni sami sebi nego hajdemo umrežiti županije, hajdemo zajedno zbiti se jedni uz druge i pomoći si da što više sredstava povučemo i iskoristimo blagodati koje nam EU nudi ali i naša ministarstva. Gradonačelnica Šarić je također dodala kako Grad Pleternica uvijek stoji na raspolaganju u svem onom što bude trebalo u provedbi projekta.
  Kažimo još kako će u edukaciju kroz projekt Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike biti uključeno 100 polaznika.

  Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Poduzetničkog centra Pleternica.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači