Search
Close this search box.

PLETERNICA Otvorena izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević iz Požege

Sinoć je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici u povodu Dana žena otvorena izložba ”Ples je sestra muzike, poezije i plastike”, akademske kiparice Tatjane Kostanjević iz Požege. Pozdravljajući nazočne posjetitelje, djelatnica Knjižnice Martina Pulpan naglasila je kako kiparstvo kao grana likovne umjetnosti izražava trodimenzionalnost oblicima i skulpturama, oblikuje prostor i poziva da ga se sagleda sa svih strana. Govoreći o biografiji kiparice, napomenula je da je autorica diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

-Svojim umjetničkim radom predstavila se dosad na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Njena kiparska djela karakteriziraju živost, podatnost i elegancija pokreta, bilo da se radi o portretima u bronci, figurama ili medaljama. Za svoj  doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege-zaključila je M. Pulpan.

Ženska izložba za Dan žena

Autorica Tatjana Kostanjević je napomenula kako su izložbe uvijek jedno veliko veselje, a kada se rade u dobrom ambijentu i društvu s dobrim ljudima, onda je to zaista posebno.

-Zato vam najljepše i od srca zahvaljujem. Lajtmotiv koji smo odabrali za ovu izložbu ”Ples je sestra muzike, poezije i skulpture”, što je rekao Matoš prisustvujući prije 120 godina jednom koncertu i plesu Isadore Duncan. Ona je moja inspiracija, a moje bijele skulpture upravo su posvećene jednoj velikoj ženi, reformatorici plesa. Činilo mi se da je prigodno postaviti jednu žensku izložbu za Dan žena. U svom radu bavim se pokretom u skulpturi, a na ženskom liku u pokretu radim već godinama. Za razliku od muškarca, kada to radi žena, onda to mora biti direktno, vrlo duboko i osjećajno. Nadam se da ćete u tim skulpturama naći jednu pričicu koju sam dočarala o jednoj ženi plesačici-kazala je autorica.

Izvan okvira Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije

Gradonačelnica Marija Šarić istaknula je kako je Knjižnica poznata kao hram kulture, a posebnu draž i sadržaj daju joj upravo izložbe.

-Zahvaljujem ravnatelju koji je potkraj prošle godine došao na ideju da pokrene ovakvu jednu milenijsku izložbu, u cilju da se svim našim domaćim umjetnicima da prostor gdje će oni pokazati svoje radove te se predstaviti ne samo nama Pleterničanima nego i gostima. Ono što iznimno veseli su ovakve izložbe kao što su skulpture autorice Tatjane, koje su na znatno višoj razini nego što smo navikli u ovom prostoru. Zahvaljujem kiparici što daje jednu notu našoj Knjižnici i što nas je počastila svojim dolaskom i skulpturama, a također  i našoj županici na podršci, koja nas je upoznala s kiparicom-zaključila je gradonačelnica.

Županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo što može prisustvovati otvorenju ove izložbe požeške akademske kiparice i međunarodne umjetnice Tatjane Kostanjević, te joj je zahvalila što je djelić sebe i svoga rada pokazala upravo u Pleternici.

-Priča o ovoj izložbi kreće možda još prošle godine, ne toliko o izložbi već o mojem susretu s kiparicom. Pravog umjetnika zapravo upoznate gledajući njegove radove, kada zamijetite u prostoru nešto što vas zaintrigira. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što večeras u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, u gradu i Županiji gdje su na čelu žene, možemo u prigodi Dana žena otvoriti izložbu naše Požežanke, na temu o ženi koju opet postavlja žena. Na ovoj izložbi prepoznala sam snagu i eleganciju žene kao osobe koja je nježna, podatna i elegantna te iznimno snažna. Poruka ove izložbe je da su žene snažne te imaju vrlo veliku društvenu ulogu. Vjerujem da će se na izložbi nakon razgledavanja svatko na neki način prepoznati te provesti lijepu večer u mjesecu kada se obilježava Dan žena. Ujedno će biti poslana snažna poruka da nema tolerancije za nasilje nad ženama i djevojčicama, a poruka je to koju cijelo vrijeme moramo slati kao društvo. Zahvaljujem autorici, Knjižnici i gradonačelnici na prihvaćenoj ideji da se ova izložba održi ovdje, a ona prerasta okvire ne samo Grada Pleternice nego i Požeško-slavonske županije-kazala je županica Jozić te otvorila izložbu.

Posebna zahvala županici za održavanje izložbe

Pozdravljajući sudionike izložbe, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak zahvalio je županici, gradonačelnici i autorici na ovoj lijepoj večeri, a osobito županici zahvaljujući kojoj se u Pleternici dogodilo nešto posebno.

-Od srca vam hvala svima što ste se odazvali na ovu izložbu u povodu Dana žena, 8. ožujka. Znam često reći da jedino zemlja i žena rađaju na ovom svijetu, a svakoj ženi iskazujem poštovanje-poručio je ravnatelj te uručio ruže županici, gradonačelnici, autorici izložbe i djelatnici Knjižnice Martini Pulpan. U glazbenom dijelu večernjeg programa nastupili su Žarko Dominik Jakovljević na trubi, uz klavirsku pratnju Ane Orić, te Fran Matić na rogu, uz klavirsku pratnju Miroslava Majića, svi iz pleterničkog Odjela Glazbene škole u Požegi. Izložbu će posjetitelji moći razgledati do kraja ožujka.

Tekst i foto: I. Tomić

 

 

Vezano
Vezano