Search
Close this search box.

PLETERNICA Otvorena izložba slika Anite Stojčević iz Kutjeva

U  prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici sinoć je otvorena izložba slika Anite Stojčević, učiteljice iz Kutjeva. U predvorju Knjižnice  izložene su slike rađene uljem na platnu, a za brojne posjetitelje tražilo se mjesto više. Predstavljajući autoricu, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak informirao je nazočne da je slikarica Osnovnu školu završila u Kutjevu, a srednjoškolsko obrazovanje odgojno-obrazovnog smjera stekla u Osijeku. Dvogodišnji studij razredne nastave završila je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1993. godine, a dopunski učiteljski studij upisala je 2002. godine na Visokoj učiteljskoj školi u Osijeku. Diplomirala je 2004. godine stekavši zvanje diplomirana učiteljica razredne nastave. Iste godine upisuje poslijediplomski stručni studij  ”Suvremena osnovna škola” na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Obranom magistarskog rada 2008. godine stječe titulu magistra nastave i organizacije u osnovnoj školi. Kao učiteljica razredne nastave, Anita Stojčević radi od 1991. godine u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu. Slikanjem se bavi od 2016. godine nakon završenih tečajeva kod akademske slikarice Anite Grbavac Jakobović. Majka je troje djece, a živi u Zarilcu i Požegi.

 Sjenom i svjetlinom do privida trodimenzionalnosti

Govoreći o autorici i izložbi, akademska slikarica Anita Grbavac iz Požege naglasila je kako je počašćena time što je imala priliku da autorica bude njena učenica, da rade, surađuju, stvaraju i budu kreativniji.- Vidjela sam kako napreduje, a fascinantan mi je kod Anite izraz svjetla i sjene, a i dalje je ostala prisutna u toj izvedbi. U igri sjene i svjetline dobiva se privid trodimenzionalnosti, ne samo u staklu i nekoj  prozirnosti nego i u latici cvijeta, na kruhu, konjima u trku. Taj privid trodimenzionalnosti je toliko jak kod Anite to je nešto što me stvarno oduševljava. Emocionalno je razgolitila sebe i to stavila na bijelo platno.  Time je napravljena fantastična interakcija i  nešto čime će ova izložba zaista doživjeti uspjeh-istaknula je A. Grbavac te čestitala autorici.

Raznovrsnost tema i sadržaja

Umirovljeni učitelj i slikar Dragutin Bajt  naglasio je raznovrsnost tema i sadržaja lijepih izloženih slika.-Iznenadilo me što je sve kolegica Anita uspjela naslikati, počevši od jedne krasne sakralne slike Isusova lica kao žrtve. Na izložbi su i druge lijepe slike, poput one na kojoj je slavonski stol sa slaninom, ali i sa starinskim predmetima koji su nekada značili u životu jednog domaćinstva. Još jedna krasna  slika je ona sa suncokretima, a nevjerojatno je kako ih  je autorica uklopila u slavonski krajolik te ih posložila kao na dječjoj razrednoj slici. Ima i drugih zanimljivih tema poput mrtve prirode i cvijeća koje žene vole slikati. Primijetio sam da su slike novijeg datuma sve bolje, sigurniji je potez, a slikarski rukopis je stabilniji. Vjerujem da su na to utjecali tečajevi koje je autorica pohađala kod akademske slikarice Anite Grbavac i vidi se napredak-zaključio je D. Bajt.

Sa slikanjem počela vrlo kasno

Autorica Anita Stojčević zahvalila je svima koji su joj pomogli i sudjelovali u organizaciji izložbe, a posebno svojoj učiteljici te  ravnatelju Knjižnice i njegovoj suradnici. Napomenula je  kako je to jedan od najsretnijih njenih dana u životu. -Sa slikanjem sam se počela baviti vrlo kasno, no želim prenijeti poruku da za to nikada nije kasno. Uvijek sam voljela slikarstvo, ali se nisam usudila slikati jer sam mislila da je to zanimanje za one talentiranije. Nikada nisam imala vremena, ali je to stalno bilo u meni, a kist sam prvi put uzela sa 46 godina. Današnjim danom dali ste mi opet snagu, samouvjerenje i vjetar u leđa da nastavim sa slikanjem i druženjem, mnogi su mi pružili pomoć, a sretna sam što ste svi uz mene i što ste došli na ovu izložbu-kazala je u svom emotivnom nastupu A. Stojčević.

Izložbu otvorio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić

Otvarajući izložbu, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić je istaknuo kako svi moramo zahvaliti autorici na njenom jednom velikom iskoraku i hrabrom koraku. -Druga će izložba biti jednostavnija i lakša i željno je iščekujemo, a zahvaljujem svim volonterima koji su današnji program učinili ovako lijepim i emotivnim, posebno neumornom entuzijastu i ravnatelju knjižnice prof. Franji Novaku. Hvala svima na dolasku, a neka ova izložba bude otvorena na ponos svih nas ovdje i svih naših prijatelja-poručio je zamjenik gradonačelnice. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Bektež sa slavonskim izvornim pjesmama, na čelu s voditeljem Duškom Bijelićem koji je imao i samostalni nastup na samici. Učenice kutjevačkog Odjela Glazbene škole u Požegi Ljubica Marković i Mia Čevapović imale su zapažen nastup na gitari. Tijekom večeri nastavnice Anica Kukuruzović i Jasna Kajtar iz Pleternice nadahnuto su recitirale poeziju posvećenu autorici izložbe. Zainteresirani posjetitelji izložbu mogu pogledati do kraja travnja.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano