Najčitanije

 • Fotogalerije

  PLETERNIČKI OGRANAK UDVDR-A Štititi dignitet Domovinskog rata i svakog hrvatskog branitelja

  Među brojnim prošlogodišnjim aktivnostima Ogranka Grada Pleternice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH treba istaknuti tradicionalno polaganje vijenaca i paljenje svijeća posljednje nedjelje u veljači ispred spomen-obilježja u Pleternici. U suorganizaciji s Gradom, uz misu zadušnicu, odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima s pleterničkog područja-istaknuto je na godišnjoj izvještajnoj skupštini Ogranka, održanoj u restoranu „Klas“.

  Podnoseći Izvještaj o radu za 2021. godinu, predsjednik Zvonko Polić je napomenuo kako su ih, osim u Pleternici, na polaganje vijenaca pozivali NK „Hrvatski dragovoljac“ u Brodski Drenovac i Udruga „Tomo Perić“ u Buk, te županijska Udruga u Veliku, ispred spomen-obilježja Baze na Papuku, na što su se odazvali.

  Financijsku pomoć stradalom području Banije
  -Ne mogu a da ne kažem da u Frkljevce već gotovo „tradicionalno“ nismo pozivani, a na što je i prije dvije godine ukazao bivši predsjednik Ogranka Tomica Perković. Onima koji nas tada baš i ne žele hvala i na tome, a dobro je da oni obilježe sjećanje na poginule branitelje Matu Živkovića i Vinka Tomaševića, kojima je naš Ogranak podigao spomen-ploču u znak zahvale za podnesenu žrtvu i darovani život. Možebitnom nekom novom pozivatelju tek ćemo se uljudno zahvaliti-poručio je predsjednik. Dodao je kako su sudjelovali na pojedinim obilježavanjima: u lipnju na Danu 63. samostalnog bataljuna, u rujnu na Dana branitelja Požeško-slavonske županije, a u listopadu su obilježili Dan 123. brigade. Nedugo nakon potresa u Baniji, 46 članova Ogranka skupilo je za financijsku pomoć nstradalom području 7100 kuna, a tijekom useljenja u novoizgrađenu kuću stradalom branitelju darovana je nova mikrovalna peć.

  Spominjući suradnju s medijima, predsjednik Polić posebno je zahvalio portalu „Požeški vodič“, koji im uvijek izađe u susret. Zaključujući izvještaj o prošlogodišnjim aktivnostima, kazao je kako su se na temelju poziva Ministarstva hrvatskih branitelja prijavili na natječaj za psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, sa željom uspostave svojevrsnog Dnevnog boravka u prostoru u Ulici Ivana Šveara, koji im je ponudio Grad. Nažalost, na tom natječaju nisu prošli, a za to su neslužbeno saznali polovicom srpnja. Javili su se i na natječaj koji je raspisao Grad s iskazanim potrebama, a od 30.000 kn, odobreno im je 20.000 kuna.


  -Bili smo dosljedni u stavu kao i dosad da se kao Ogranak nismo priklanjali nijednoj političkoj opciji, a niti ćemo to činiti ubuduće. Držali smo se davno zauzetog stava da je pravo svakog člana njegovo političko i svako drugo opredjeljenje-kazao je predsjednik te podsjetio na to kako ih je minule godine zatekla tužna vijest o tragičnoj pogibiji njihovog člana Dragutina Karmiševića.

  Dobra suradnja s Gradom i gradskim institucijama

  Govoreći o Planu rada i Financijskom planu za 2022. godinu, Z. Polić je naglasio kako su neke planirane i ranije dogovorene aktivnosti već obavljene, a one predstojeće ukratko je obrazložio. Među njima je organizacija barem jednog jednodnevnog izleta, a zajednička destinacija bila bi obilazak područja obuhvaćenog vojno-redarstvenom akcijom“ Bljesak“ .
  -Očekujemo rezultate natječaja na koji smo se prijavili , a u fazi smo prijave na još jedan natječaj te ako ga prođemo, obilježili bismo adekvatno aerodrom na Ivandvoru, o kojem postoji određena dokumentacija i filmski materijal. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća želimo štititi dignitet Domovinskog rata i svakog hrvatskog branitelja, a branitelje ćemo u protokolu staviti na prvo mjesto-naglasio je predsjednik te kazao kako je dobra dosadašnja suradnja s Gradom i gradskim institucijama: Knjižnicom, Plinkom, Terra panonicom i Osnovnom školom fra Kaje Adžića u kojoj planiraju zamijeniti pano s fotografijama, poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja s ovoga područja.

  Sve češća je i glasnija inicijativa, kazao je, da se na spomen-obilježju u Pleternici uz tekst hrvatskim braniteljima doda -iz Domovinskog rata.-Dakako da planirane aktivnosti ovise i o financijskim mogućnostima pa se ovom prilikom nadam da će ih i Grad Pleternica popratiti dodatnim ffinancijskim sredstvima-zaključio je predsjednik Polić.

  Gradskim projektima Udruzi osigurati dodatna sredstva
  Obraćajući se sudionicima skupštine, gradonačelnica Marija Šarić je izrazila zadovoljstvo brojnošću članova na skupštini. -O ratnim vremenima ne mogu pričati jer sam tada bila premlada, a kada vidimo što se događa u Ukrajini, svi se mi osvijestimo i shvatimo koliko je bila važna vaša uloga i vaših obitelji u tim godinama, u očuvanju svega ovoga što danas imamo. Da nije bilo toga, danas ne bismo mogli raditi ovo što radimo te stvarati, graditi i uređivati ovaj grad. Kada dođe do spomenutih nevolja, onda se prisjetimo onoga što smo pomalo počeli zaboravljati. Grad Pleternica uvijek će vam biti na raspolaganju za sve vaše ideje, a možda bismo zajedno trebali poraditi na tome kako našu djecu nekako osvijestiti o tome što smo zapravo proživjeli u proteklom razdoblju, da više cijene ovaj grad i našu domovinu i sve što danas imamo. Nadam se budućoj suradnji putem projekata kojima zajedničkim snagama možemo osigurati dodatna sredstva. Grad Pleternica uvijek će vam biti na raspolaganju za Udrugu, a bit ćemo vam i dalje podrška -poručila je gradonačelnica,


  Član Udruge Marko Vidakušić potaknuo je pitanje zašto na spomen-obilježju u Pleternici uz tekst hrvatskim braniteljima ne piše iz Domovinskog rata, što nije slučaj u drugim manjim ili većim mjestima u Hrvatskoj. Predložio je da treba pokrenuti pojedine sportske aktivnosti da se članovi ne druže samo između dviju skupština. Prigodnim pozdravnim riječima skupštini se obratio Jure Vidakušić, predsjednik gradskog KUD-a „Rama“ i prvi zapovjednik Narodne zaštite u Pleternici, koji je naglasio kako je dosta Ramaca sudjelovalo u Domovinskom ratu. Predložio je da se tijekom polaganja vijenaca i paljenja svijeća aktiviraju školska djeca i druge institucije, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

  Na skupštini su jednoglasno usvojeni izvještaj o radu, financijski i izvještaj nadzornog odbora, Suda časti za prošlu godinu te Plan rada za 2022. godinu.

  Tekst i foto: I. Tomić

   

   

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije