Search
Close this search box.

POD PREDSJEDANJEM BISKUPA IVE MARTINOVIĆA Izabrana nova uprava samostana sestara klarisa u Požegi


Pod predsjedanjem biskupa Ive Martinovića održan je u samostanu sestara klarisa u Požegi izborni Kapitul. Nakon zaziva Duha Svetoga u samostanskoj crkvi, biskup i sestre sa svečanim zavjetima okupili su u parlatoriju. Uvodno je biskup spomenuo kako je izbor novoga vodstva njihove zajednice važan čin u kojem se ostvaruje ono što nam   Gospodin dariva, u redovitosti života i po istim sestrama, ipak nešto što postaje drugačije. Istaknuo je kako se u svakom od nas ostvaruju Božje djelovanje i to često puta na različiti način od onoga što smo naučili. Gospodin koji uvijek  ostaje isti u svojoj biti i naravi je središte i temelj našeg života, djelovanja i poslanja. U tom smislu potaknuo je sestre da budu svjesne kako je On onaj koji nas je pozvao, koji sve vodi, prosvjetljuje i posvećuje. Pozvao je sestre da u duhu sv. Klare i svoje karizme svoje snage usmjere na Krista Gospodina kako bi doživjele ljepotu zajedničkog služenja i darivanja.

Potom je protumačio na koji način se u skladu s Pravilom reda odvija izborni kapitul,  nakon čega su sestre pristupile izboru. Po isteku trogodišnjeg mandata opatice s. Klare Lisac za novu opaticu je izabrana S. Josipa Kozjak, za zamjenicu s. Damjana Mlinarić, a za diskretu s. Klara Lisac. Biskup je čestitao s. Josipi kazavši kako joj je zaželio obilje mudrosti Duha Svetoga kako bi u poniznosti i po uzoru sv. Klare vodila zajednicu, a ostale sestre potaknuo da se u strpljivosti i ljubavi međusobno obogaćuju i jedna drugoj pomažu u nošenju križa i raznim izazovima. Spomenuo je tri stupa koji bi  trebala biti temelj redovničke zajednice, a to su: molitva, zajedništvo i obraćenje. Istaknuo je koliko je molitva važna za  njihov osobni i zajednički život jer nam u njoj Bog uvijek daje svoje svjetlo kako bi u duhu evanđeoskog razlučivanja spoznali ono što je potrebno i bitno za naš duhovni život i rast. Govoreći o drugom stupu – zajedništvu, biskup je istaknuo kako je i ovaj izborni kapitul znak zajedništva, tj. sinodalnosti. Pozvao je sestre da njihovo zajedništvo bude ono što će ih međusobno izgrađivati i obogaćivati. Na koncu je kazao kako je treći stup – obraćenje, koji treba biti trajan proces svakog kršćanina i onog tko želi rasti u Isusu Kristu. Svima nam je potrebno da rastemo u Njegovom Duhu kako bi spoznali ono što je potrebno mijenjati u našim životima i još više postali Kristovi. Podsjetivši da se ove godine spominjemo i osamstote obljetnice rana sv. Franje, koje su znak Gospodinove ljubavi prema njemu, biskup je pozvao sestre da im sv. Franjo bude uzor toga rasta i obraćenja. Na kraju je biskup Ivo sestrama zaželio da se ta tri stupa ostvaruju i u samostanu sestara klarisa u Požegi kako bi njihova zajednica bila ispunjena radošću, toplinom i služenjem Gospodinu te na sve sestre zazvao Božji blagoslov.

Nakon kapitula uslijedio je blagoslov novouređenog dijela samostana sestara klarisa, jer je dosadašnji prostor postao malen s obzirom na povećanje broja sestara. Na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka o kući na stijeni, biskup je istaknuo kako je samostan izgrađen od čvrstih materijala, ali da je ipak potpuna čvrstoća samostan u njima koje svoj život i poziv temelje na Kristu. Moleći Gospodina da sestrama udijeli duhovnu jakost kako bi u svom pozivu bile čvrste poput stijene i da vrše Njegove zapovijedi, zaželio im je da i dalje svjedoče Gospodina jer i danas je On jedino pravi Put koji vodi u Kraljevstvo nebesko. Potom je biskup obišao novouređene prostore i blagoslovio. Zahvalio je sestrama za požrtvovnost i molitve za svećenike i vjernike Požeške biskupije i za nova duhovna zvanja.

Izvor:Požeška biskupija

Vezano
Vezano