Search
Close this search box.

POKLADNA MANIFESTACIJA Uz pjesmu i ples maškare prošle od Rajsavca do Jakšića

U suradnji s Općinom Jakšić i Turističkom zajednicom „Zlatni Papuk“, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Slavonija“ organiziralo je nesvakidašnje maškare. Prema riječima predsjednika Društva Darija Pažina, dugi niz godina u Jakšiću nije bilo ovakvih maškara pa su u nedostatku manifestacija odlučili to odraditi. Napomenuo je kako su nastupili kao Romi iz rumunjskog mjesta Temišvar. „Romska“ se skupina u svojim zanimljivim nošnjama zadržavala na potezu od Rajsavca do Jakšića na pojedinim postajama, na kojima su pjesmom i plesom te atraktivnim i maštovito osmišljenim nastupom zabavljali sumještane. Maškare su krenule od obitelji Bobok iz Rajsavca, koja je jedan od osnivača HKUD-a „Slavonija“ koji broji oko sedamdeset članova, a zatim su u dvjema većim prikolicama krenuli prema Radnovcu,  gdje su se zadržali na dvjema postajama. U Jakšiću su maškare zastale na postajama ispred kuće obitelji Pečur, na Megdanu, kod kioska u središtu mjesta, a završile su u mjesnom društvenom domu. Na postajama su ponuđeni domaćim pokladnim kolačima, slanim i slatkim pecivima, rakijom, vinom, osvježavajućim pićima i napicima.

Tradicija maškara se nastavlja

Zamjenica direktora Turističke zajednice „Zlatni Papuk“ Kristina Rupert izrazila je nadu da će se tradicija maškara u Slavoniji održati. -Premda je ova  tradicija u zadnje vrijeme zamrla, moramo imati na umu to da se maškare u zadnje dvije godine zbog pandemije koronavirusa nisu mogle održavati pa nam je drago da ih HKUD „Slavonija“ nastoji ponovno oživjeti-kazala je  K. Rupert.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević naglasio je kako je vrijeme poklada, bez obzira na koronavirus i rat u Ukrajini, i zajedno su s mjesnim KUD-om i limenom Glazbom Jakšić organizirali ovu manifestaciju.

-Htjeli smo da ljude u našem mjestu i susjednim selima opustimo i pokažemo da ipak moramo živjeti, uživati i čuvati tradiciju, a tradicija je uvijek bila i pokladno druženje, maškare i jahanje. Volio bih da svi možemo uživati punim plućima, družiti se i uživati u životu kakav smo imali do prije dvije ili tri godine.  Drago mi je što smo uspjeli organizirati ovu manifestaciju, a pridružili su nam se i članovi Župnog pastoralnog vijeća i župnik župe sv. Barbare Tihomir Bilešić, koji podržava sve tradicionalne manifestacije i kulturna zbivanja. Zahvaljujem svima na organizaciji, članovima HKUD-a „Slavonija“, Matice slovačke i limene Glazbe Jakšić- poručio je općinski načelnik.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega