Najčitanije

 • Fotogalerije

  POLICIJA I HRVATSKE ŽELJEZNICE ZAJEDNO U PREVENTIVNOJ AKCIJI „Vlak je uvijek brži” – što to znači podučili su čaglinske školarce

  Djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske i HŽ Infrastruktura danas su boravili u OŠ Stjepana Radića u Čaglinu sa zadatkom da učenicima nižih razreda predstave edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži”. Uz prigodne slajdove i kroz međusobni razgovor pokušali su im objasniti što se krije iza ovog naziva.

  – Ovo je aktivnost u sklopu naše operativne akcije „Poštujte naše znakove” koju provodimo početkom svake školske godine a kako bi djeci dodatno podigli razinu svijesti o poželjnom ponašanju u prometu. O prometu ćemo ih danas educirati zajedno s kolegicama iz HŽ-a. Ovu smo lokaciju odabrali s razlogom što se škola nalazi u neposrednoj blizini pružnog prijelaza i dio djece iz ove škole je primoran kretati se preko pružnog prijelaza. Zajedno s predstavnicima HŽ-a ćemo im pokušati objasniti pravilno ponašanje i ukazati im što ne smiju raditi na pruzi: ne smiju prelaziti prugu dok su spušteni polubranici, dok je uključena svjetlosna i zvučna signalizacija, ne smiju se igrati na pruzi, kretati se prugom sa slušalicama u ušima i slično – rekao je Mario Matijević policijski službenik za poslove prometne policije u PU požeško-slavonskoj.
  HŽ Infrastruktura akciju „Vlak je uvijek brži” provodi od 2000. godine
  – To je akcija edukativno-preventivnog karaktera koja prije svega želi djecu, ali i ostale sudionike u prometu, educirati o opasnostima ,o prednostima željeznice kao i o pravilnom ponašanju u blizini željeezničke pruge ili prilikom prelaska preko pruge. U Hrvatskoj imamo 1498 željezničkih i cestovnih prijelaza i to su posve sigurna mjesta ako se poštuju prometni znakovi i vrlo opasna mjesta ako ih ignoriramo. Zato je važno što raznije početi s edukacijom tako da naši timovi obilaze niže razrede osnovne škole, čak i vrtiće, jer što se ranije počne djeci govoriti o potrebi da poštuju prometna pravila, bilo na cesti ili prilikom prelaska preko pruge, to bolje možemo utjecati na njihovo ponašanje u budućnosti. Mi koristimo oko toga i oglašavanje, i medije, ali, ovakav način rada gdje su djeca izravno uključena, gdje mogu iznositi svoja iskustva, pitati nešto, pokazao se kao najbolji – rekla je predstavnica HŽ Infrastruktura Zdenka Dokaza.
  Na kraju predavanja i razgovora, predstavnici Hrvatskih željeznica su djeci podijelili prigodne promidžbene materijale i predmete.

  Tekst i foto: V.Milković

   

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači