Search
Close this search box.

POLICIJA JE NAJAVILA Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice

Statistički podaci, iz godine u godinu, pokazuju kako se upravo u studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

„Martinje“ 2022. godine

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
• pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan,
• koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,
• idite pješice,
• ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze,
• ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
• ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
• u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
• ne dopustite da budete crna statistička brojka,
• pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Izvor: PU požeško-slavonska

Vezano
Vezano