Search
Close this search box.

POLICIJA UPOZORAVA Vozači oprez-divljač na cesti

Na području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj 2021. godini zabilježeno je ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, a  od početka ove godine 20. Najveći broj čine naleti vozila na srneću divljač, pa je tako u protekloj godini zabilježeno 219 naleta. Zabilježeni su i 24 naleta vozila na divlju svinju, 21  na jelena, 19 na psa, 13  na jazavca, devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva  na nepoznatu životinju i pticu  te jedan nalet na vidru. Najviše takvih događaja tijekom 2021. godine zabilježeno je na području  nadležnosti Policijske postaje Požega (141), zatim na području Policijske postaje Pleternica (103), a na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno je3 76  naleta vozila na životinje.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji,  upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj. Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Izvor: PU požeško-slavonska

Foto: Arhiva

 

Vezano
Vezano
20240314_100432
OPET Prevaren putem društvene mreže

Prevaren putem društvene mreže U ponedjeljak 8. travnja 2024., policijskim službenicima je prijavio 70-godišnjak s područja Požege da je krajem…

Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi