Search
Close this search box.

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA Provedena edukacija lovaca i policijskih službenika u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“

U prostoru Lovačkog društva „Šljuka“ iz Pleternice u mjestu Bzenica prošle je nedjelje, u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“, održana edukacija za lovce ovog lovačkog društva. U uvodnom izlaganju prisutne je pozdravio predsjednik LD „Šljuka“ Damir Arambašić  te zahvalio na posjetu predstavnicima MUP-a i županijskog Lovačkog saveza. On je istaknuo da se lovačko društvo i njegovi članovi  pridržavaju zakonskih i podzakonskih odredbi o lovu i drugih odredbi vezanih za postupanja i nošenje oružja, ali da je svaka edukacija potrebna i pohvalna, posebice kada se radi o oružju.

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović također je pozdravio prisutne i zahvalio predstavnicima policije na zajedničkom projektu. Potom ih je upoznao sa sadržajem i ciljevima preventivnog projekta „Siguran lov“ kojeg Lovački savez partnerski provodi s PU požeško-slavonskom. Predstavio je zajednički izrađene tiskane materijale te napomenuo da je cilj edukacije podizanje razine sigurnosti u lovu i osiguranje zakonskih preduvjeta za organizaciju i provedbu lova. Policijski službenik Ante Bajić je prisutne lovce upoznao sa četiri osnovna pravila (preporuke) za rukovanje vatrenim oružjem (M.O.N.C) i pravilnim postupanjem s oružjem u lovu. Iznio je pokazatelje vezane za stradavanje u lovu na području Republike Hrvatske, od početka ove godine te ranija specifična stradavanja zabilježena na našem području, uz preporuke kako ih izbjeći. Policijski službenici te predsjednici Saveza i Društva prisutnima su govorili o pojavnim oblicima kaznenih djela i prekršaja vezanim za lov.

Nadalje, u srijedu 2. veljače u prostoru Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u Požegi potpredsjednik Lovačkog saveza Denis Milošević, u nazočnosti predsjednika Branka Bertelovića, proveo je u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“ edukaciju policijskih službenika Policijske uprave i Policijske postaje Požega. Teme edukacije bile su primjena zakonskih i podzakonskih odredbi kojima je regulirano sudjelovanje u lovu, s naglaskom na potrebnu dokumentaciju koju lovci prilikom lova i prijevoza divljači moraju posjedovati te kako izvršiti nadzor  poštivanja odredbi. Uz navedeno, ukazano je i na nadležnost pojedinih subjekata za zaštitu i zbrinjavanje divljači, posebice na područjima gdje se ne mogu ustanovljavati lovišta i gdje su za postupanje nadležni gradovi i općine.

Prilikom predavanja nastojalo se i senzibilizirati policijske službenike u pogledu problematike suzbijanja nezakonitih aktivnosti vezanih za divljač i važnosti djelovanja svih subjekata u zaštiti i očuvanju ravnoteže u prirodi. Navedene aktivnosti bit će provedene i za službenike Policijskih postaja Pleternica i Pakrac te Interventne jedinice policije(IJP) Kutjevo.

Izvor: PU požeško-slavonska

 

Vezano
Vezano