Search
Close this search box.

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA Provedene preventivne aktivnosti u školama

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske su kao i ranijih godina, u protekloj školskoj godini u okviru svog preventivnog rada s učenicima, proveli niz preventivnih aktivnosti  i  predavanja u osnovnim i srednjim školama na području naše županije.

U  suradnji s predstavnicima Obiteljskog centra Požeško-slavonske županije, u okviru prve komponente  preventivnog programa „ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO“ – „Mogu ako hoću“ (MAH 1), učenici su kroz interaktivni pristup upoznati sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć.

U zajedničkoj suradnji s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Centrom za socijalnu skrb Požega održana su predavanja „ZDRAV ZA 5“ na temu ovisnosti i njenog suzbijanja kod mladih s ciljem podizanja svijesti o problemu svih vrsta ovisnosti, a poglavito ovisnosti o drogama.

Također su održana i predavanja pod nazivom „PREVENCIJA I ALTERNATIVA“ u kojima su učenici  upoznati s radom policije te  kako policiju prihvatiti  kao prijatelja pomagača i partnera u zajedničkom rješavanju problema.

U predavanjima „SIGURNOST NA INTERNETU“  učenicima su prezentirane opasnosti  koje prijete na društvenim mrežama te kako se odgovorno ponašati u virtualnom svijetu. Među učenicima je provedena i anketa na temu internet i društvene mreže, u cilju istraživanja koliko vremena učenici provode za računalom.

U okviru preventivnog projekta „ZAJEDNO“  održano je više predavanja o sve raširenijom pojavom trgovanja ljudima u svrhu radnog iskorištavanja, te različitim oblicima zlouporaba koje  obuhvaća (vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, pružanja utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili druge oblike prinude).

Nadalje, kroz preventivne projekte „BUDI NAVIJAČ A NE RAZBIJAČ“ i „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“  učenici su upoznati kako se ponašati na sportskim natjecanjima te o posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na natjecanjima te s osnovnim znanjima o propisima donesenim u cilju sprječavanja nereda na natjecanjima, kao i sprečavanju nasilja nad mladima, nasilja u obitelji te nasilja prema ženama.

Navedenim edukativnim predavanjima prisustvovalo je oko 3.000 učenika iz šest srednjih i 13 osnovnih škola.

Izvor: PU požeško-slavonska

Vezano
Vezano