Search
Close this search box.

POLJOPRIVREDNO- PREHRAMBENA ŠKOLA Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs položio kamen temeljac za novi objekt u sklopu projekta “Uspostava infrastrukture RCK Panonika”

Uz postojeću zgradu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi izgradit će se novi objekt za koji je danas ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs položio kamen temeljac. Dio je to projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Panonika.
Projekt Uspostava infrastrukture RCK Panonika dio je velikog projekta uspostave Regionalnog centra Panonike čija je vrijednost 30 milijuna kuna. Investicija je u cijelosti je financirana sredstvima EU. Inače, projekt požeška škola provodi zajedno s partnerima – Požeško-slavonskom županijom i Srednjom školom Stjepana Sulimanca u Pitomači. Osim ovog projekta, istakla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajič, paralelno se provodi i soft projekt u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna kojim se uspostavlja organizacija rada centra, razvija se novo zanimanje agro-procesni tehničar te moderniziraju postojeći programi i nabavlja suvremena oprema. Ovim projektom, dodala je, adaptirat će se i dograditi sadašnja školska zgrada izgrađena još 1886. godine koja je zaštićeno kulturno dobro.
Ravnateljica Poljoprivredne škole zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji projekta a posebno bivšem županu Alojzu Tomaševiću koji je imao viziju razvoja te škole i započeo je s aktivnostima te sadašnjoj županici Antoniji Jozić koja je nastavila s aktivnostima na projektu.

Zadovoljstvo zbog novog projekta, u ime stanovnika Požege, izrazio je gradonačelnik dr.sc.Željko Glavić. Poljoprtivredno-prehrambena škola, podsjetio je, ima dugu tradiciju ali, došla su nova vremena i bilo je nužno napraviti novi iskorak kako bi se odgovorilo izazovima tih novih vremena. – S ovim iskorakom stvara se moderni centar kompetentnost koji će omogućiti razvoj obrazovanja mladih ljudi i njihovog uključivanja u djelatnosti kojom se škola bavi – rekao je gradonačelnik Glavić.
Županica Antonija Jozić je podsjetila na riječi engleskog filozofa Francisa Bacona koji je rekao: Znanje je moć. – Znanje je neprocjenjivo blago koje pripada svakom od nas u onom opsegu koliko smo sami sebi dopustili učiti. Stoga je svako ulaganje u obrazovanje kamen temeljac razvoja i zajednice i gospodarstva – rekla je županica.
Ministar Fuchs je istakao kako je došlo vrijeme da se naprave ne samo ‘kozmetički popravci’ na školi već nešto više što ovaj kraj zaslužuje. – Bit će to moderni regionalni centar kompetentnosti u onom u čemu ste u ovoj županiji tradicionalno zaista dobri. Vjerujem da će krajem 2023. godine ovdje zasjati jedan novi centar, jedna srednja škola opremljena sa svim sadržajima koji moraju biti tu – naglasio je ministar. U polaganju kamena temeljca ‘asistirale’ su mu županica i ravnateljica škole.

Prigodnim riječima prisutne je pozdravio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. “Došlo je doista vrijeme da napravimo ne samo kozmetičke promijene na ovoj školi već doista nešto što ova škola i ovaj kraj zaslužuju a to je jedan novi, moderni regionalni centar kompetentnosti u onom u čemu ste ovdje u ovoj županiji tradicionalno zaista dobri. Vjerujem da će krajem 2023. godine ovdje zasjati jedan novi centar, jedna srednja škola opremljena sa svim sadržajima koji moraju biti tu kako bi mogli stvarati prave stručnjake u proizvodnji hrane.” rekao je ministar.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano