Search
Close this search box.

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA Na praktičnoj nastavi – maturantica Ema: „Zanimljivo je, žao mi je što neki podcjenjuju našu školu”

Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi trenutno pohađa 207 učenika a, kao i u svim strukovnim školama, nastava im se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Praksu provode na vlastitim površinama i u praktikumima.
– Za praktični dio nastave imamo vlastiti voćnjak površine 1,18 hektara, vinograd površine oko hektar, 120 hektara zemlje je pod krušaricama, pšenica, suncokret, uljana repica… a tu je i 400 kvadrata plastenika za rasadu. U novom voćnjaku ima doista svega: trešnje, jabuke, šljive, marelice, nektarine, višnje.. dok u plasteniku imamo razno povrće i cvijeće koje prodajemo i građanima. Škola ima i pekarski praktikum, kuharski praktikum, prehrambeno-tehnološki, mehaničarski, laboratorij za analizu hrane…uglavnom, sve ono što treba učenicima – rekla je ravnateljica Marija Mršo Rajić.


U vrijeme našeg boravka u školi, vinograd i voćnjak su već bili orezani a najživlje je bilo u plasteniku.
– Ovdje smo imali presadnice povrća: 4 sorte rajčice, tri sorte paprike, imamo i slatki feferon, celer i krastavaca a onda, tu je i jednogodišnje cvijeće. Prodajemo sve i građanima i interes je velik pa smo recimo, presadnice povrća počeli prodavati utorak poslije Uskrsa i za tjedan dana smo skoro sve prodali. Sad je tu još nešto cvijeća. Inače, učenici u sklopu vježbi prolaze sve faze proizvodnje. U kojem postotku imaju praktičnu nastavu, ovisi o kojem predmetu se radi, minimalno je 40 posto od ukupnog fonda sati. Za izborne predmete vježbe su 60 posto, agroturisti recimo, jedan cijeli dan u tjednu imaju praktičnu nastavu. Znači, čim u jesen dođu na nastavu, učenike čeka pikiranje maćuhica i tako kreće…završavaju u lipnju dok sve prodamo – pojasnila je nastavnica stručnih predmeta Ana Kelam.


U plasteniku smo zatekli skupinu maturanata koja se baš spremala na kratku stanku. – Danas smo na praksi najprije orezivali lješnjake, micali smo izboje što ne trebaju iz podloge, sad smo ovdje. Zanima me poljoprivreda, kod kuće imamo i vrt i cvijeće pa radim sa svojima. Maturantica sam i planiram upisati enogastronomiju na Veleučilištu u Požegi – rekla nam je Helena Rutkovski, smjer agroturistički tehničar. Na istom smjeru u školi je i Ema Uršić.
– Kod kuće se isto bavim cvijećem, sadim ga u kamenjaru. Praktični dio nekad zna biti i naporan ali je zanimljivo. Kad maturiram i ja ću nastaviti školovanje na Veleučilištu – rekla je Ema a na upit da li bi osnovcima preporučila da dođu u školu koju upravo završava, dodala je: – Da, ako ih poljoprivreda imalo zanima. Ima raznih smjerova i zanimljivo je. Žao mi je što neki podcjenjuju našu školu”.

Tekst i foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano