Search
Close this search box.

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA Organizira znanstveno-stručni skup s međunarodno priznatim stručnjacima „Održivi razvoj i ekološka poljoprivreda”

U srijedu 4. listopada 2023. godine od 10 do 15 sati u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica održat će se znanstveno-stručni skup Održivi razvoj i ekološka poljoprivreda. Druga je to od tri stručne konferencije koje u sklopu projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika kao nositelj projekta organizira Poljoprivredno-prehrambena škola Požega.

 


Prva konferencija pod nazivom Pametna poljoprivreda održana je 28. rujna u Nastavnoj bazi Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi na lokaciji Podgorje pred više od 60 uzvanika, a sličan broj sudionika očekuje se i na konferenciji u Virovitici.

„Očekujemo šezdesetak sudionika iz pet hrvatskih županija. Bit će tu predstavnici srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz sektora poljoprivrede, lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, nadležnih institucija kao i predstavnici projektnih partnera te gospodarstvenici i poljoprivrednici“, istaknula je ravnateljica škole Mršo Rajić te predstavila predavače i njihove teme:

 

„Doc. dr. sc. Cosmin Salasan s Fakulteta za menadžment i ruralni turizam u rumunjskom Temišvaru govorit će o održivom razvoju i suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. S istog fakulteta dolazi i doc. dr. sc. Carmen Simona Dumitrescu koja će održati predavanje na temu Koristi i ograničenja ekološke poljoprivrede. Prof. dr. sc. Damir Kovačić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta govorit će o proizvodnji i tržištu ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, a Ana Marija Čajkulić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede o mjerama za poticanje održive poljoprivrede. Isplati li se ekološka proizvodnja otkrit će nam Ivan Đurišević iz OPG-a Family ranch Reza & company i Miroslav Slavićek iz OPG-a Chresno. Skup će završiti panel raspravom i zaključcima“, izvijestila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Mršo Rajić dodajući kako će se posljednja u nizu konferencija održati 20. listopada u Zagrebu kada su na rasporedu Noviji trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji i obrazovanju za poljoprivredna zanimanja. Ubrzo će biti otkriveno više detalja o programu.

 

Projekt Uspostava Regionalnog centra Panonika započeo je 29. prosinca 2019. godine i traje do 29. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je 6.549.256,91 EUR i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, partneri su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova RH, Prirodoslovna škola Karlovac i Ekonomska škola Požega, a tehnička podrška Panora – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Poljoprivredno-prehrambena škola Požega.

Izvor: Poljoprivredno-prehrambena škola

Vezano
Vezano