Search
Close this search box.

POLJOPRIVREDNO – PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša proveli projekt “Bakina špajza”

Geslo odabrano za ovogodišnje izdanje Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja glasi “Vrijeme je za prirodu.” Stoga je profesorica Marija Marketanović Hadžić s učenicima 3. d razreda, zanimanja prehrambeni tehničar, Poljoprivredno-prehrambene škole Požega osmislila zanimljiv projekt kojim su željeli pokazati kako se nekada u proizvodnji hrane i svakodnevnom životu, stvaralo znatno manje otpada te je utjecaj čovjeka na prirodu bio daleko manje destruktivan nego li je to danas.
Tako je nastala instalacija u holu škole pod nazivom “Bakina špajza” koja vjerno prikazuje kako se nekada čuvala hrana te što se sve iz prirode koristilo u svakodnevnoj prehrani. Također su ovim projektom željeli, učenicima i djelatnicima škole, skrenuti pažnju na važnost očuvanja okoliša te ih potaknuti na razmišljanje o odgovornom gospodarenju raspoloživim resursima.


“Bakina špajza” zapravo je skup ideja koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu te našim postupcima i odlukama utjecati na pozitivnu budućnost našeg planeta istaknula je profesorica Marija Marketanović Hadžić. U sklopu ovog projekta učenici su izradili i poučni pano koji pokazuje koje ljudske djelatnosti najviše onečišćuju okoliš.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Izvor: Anita Bubak, prof.

Vezano
Vezano