Search
Close this search box.

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA Učeničkoj zadruzi „Ratarnica” stigao silos za heljdu i pir

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024.  je  Učeničkoj zadruzi  „Ratarnica“  Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega odobrilo 3000 eura za projekt pod nazivom „Pogled na zdraviju budućnost kroz lupu zajedništva i razvoj zdravih žitarica.“ Projekt je prijavila voditeljica  Učeničke zadruge Ratarnica, Mirela Višaticki, dipl. ing. od koje doznajemo kako će se kroz projektne aktivnosti ponovno obaviti sjetva pira i heljde na jednom hektaru ratarskih površina Škole te će se educirati učenike o posijanim žitaricama kao i  mogućnostima njihove upotrebe u zdravoj prehrani.

 

Od dobivenih sredstava kupljeno je posebno spremište (silos) za pir i heljdu. Kroz projekt će se proizvoditi brašna i pekarski proizvodi,  a naglasak će biti na suradnji i međupredmetnom povezivanje strukovnih programa naše Škole. Ovim pristupom želi se učenike i nastavnika poljoprivredne i prehrambene struke upoznati s novim tendencijama u vrednovanju starih, zaboravljenih vrsta žitarica na našem području jer imaju znatnu nutritivnu vrijednost,  a time i značajnu dobrobit za potrošače.  

 

Profesoricu Višaticki posebno se  raduje jučer pristiglom silosu i odluci Ministarstva jer pokazuje kako je  prepoznat i uvažen rad Učeničke zadruge Ratarnica u protekloj godini kada je nabavljen mlin za heljdu te su sve projektne aktivnosti bile uspješno realizirane.  Vjeruje da će i ove godine, kroz tzv. “drugu fazu”  projekta u suradnji s učenicama i učenicima realizirati projektne planove te da će postići da “zaboravljene” vrste žitarica, koje su se uzgajale u našem kraju, ponovno krenuti puštati korijenje na poljima Slavonije.

Tekst: A. B.
Foto: M. V.

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi