Search
Close this search box.

POTPISAN UGOVOR Projekt “Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac” vrijedan je 54 milijuna kuna

Tiskovna konferencija u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac” održana je jučer u pakračkoj Gradskoj vijećnici unutar kompleksa Kurije Janković, a tom prigodom upriličeno je i svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova za veliki i značajni projekt – “Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac” vrijedan 54 milijuna kuna kojim će se omogućiti ispuštanje ekološki prihvatljivih otpadnih voda u vodotok Pakre.


Svečanom događaju, uz gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu i gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević, prisustvovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, direktor tvrtke Vode Lipik Marijan Pierobon, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.


Vode Lipik d.o.o. nositelj su projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti do 191.933.010,50 kn od čega je do 110.389.119,39 kn sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu na području Lipika i Pakraca čiji su građevinski radovi započeli u lipnju 2020. godine. Trenutno su u tijeku tehnički pregledi za pojedine podprojekte unutar projekta, a radovi na vodoopskrbi i odvodnji u završnoj su fazi.
Završna faza projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ započinje upravo s današnjim danom, potpisivanjem ugovora s izvođačem radova za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac.


Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik, ovom prigodom istaknuo je zadovoljstvo što su s velikim dijelom posla završili te sada ulaze u fazu završnih radova.
„Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju ukupno 92 kilometra infrastrukture na području Lipika i Pakraca, a cilj je osigurati sigurnu vodoopskrbu za više od 10 tisuća stanovnika s obzirom na to da su dosadašnjih godina postojali povremeni kvarovi. Kruna cijeloga projekta nadogradnja je uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac na treći stupanj pročišćavanja.“ – naglasio je Pierobon istaknuvši kako se nada da će kroz 35 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje nadogradnje, sve biti uspješno završeno.


Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za Lipik i Pakrac, gradove koji su tijekom ratnih zbivanja, osim ljudskih žrtava pretrpjeli i ogromna ratna razaranja. „Ovim projektom poboljšava se kvaliteta življenja u ova dva grada te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u samim počecima osmišljavanja projekta, prije više od jednog desetljeća.“ – rekla je gradonačelnica.


Lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je dobru pripremu od samih početaka osmišljavanja projekta, dobar izbor izvođača radova, kao i dobar monitoring, zahvalivši generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću te njegovu zamjeniku Davoru Vukmiriću koji je vodio računa o svim detaljima i često prisustvovao na koordinacijama u sklopu projekta.
„Da bi čitava priča ovog međugeneracijskog projekta bila zaokružena, još nam preostaje realizacija vodozahvata Šumetlica.“ – rekao je Kasana.


Županica Antonija Jozić u svome obraćanju istaknula je kako se na području Požeško-slavonske županije provode tri aglomeracijska projekta, osim lipičko-pakračkog, radovi se izvode u Požegi i Pleternici.
„Uvijek je lijepo čuti da projekt ide svojim tijekom i da u njemu sudjeluju ozbiljni izvođači, ozbiljan nadzor, odnosno ozbiljne tvrtke. Hrvatske vode veliki su i važan partner svim lokalnim i regionalnim samoupravama u provedbi njihovih projekata.“ – rekla je županica.


„Vlada Republike Hrvatske snažno je stala iza ovog projekta koji je prvotno ugovoren na oko 192 milijuna kuna s PDV-om, no zbog porasta cijena u građevinskom sektoru, on je dosegao približno 262 milijuna kuna koji dolaze na područje Lipika i Pakraca. Od toga, što je najznačajnije, osim Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda koji sudjeluju s oko 12%,  Europska unija s nešto više od 70%, udio jedinica lokalne samouprave je tek 3,75%, odnosno oko 8 milijuna kuna koji snose gradovi Lipik i Pakrac.“ – naglasio je ovom prigodom Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.


Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prisutnima se obratio i državni tajnik Mario Šiljeg, istaknuvši kako jedince lokalne samouprave poput Lipika i Pakraca zaslužuju svaku kunu koja se povuče iz europskih fondova te ponudio i daljnju suradnju za buduće projekte kako bi se građanima na ovom području što prije izgradili zasluženi uvjeti i poboljšala infrastrukutra.

Izvor: compas.com.hr/PSŽ

Vezano
Vezano