Search
Close this search box.

POTPISAN UGOVOR Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Požega sad je u vlasništvu Požeško-slavonske županije

U prostoru zgrade Požeško-slavonske županije, županica Antonija Jozić i ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar potpisali su ugovor o prijenosu vlasništva na nekretnini Doma za starije i nemoćne osobe Požega s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Požeško-slavonsku županiju.


Potpisivanju ugovora nazočili su i načelnik Odsjeka za gospodarenje nekretninama HZMO-a Igor Simić, predstojnica Ureda za odnose s javnošću Maja Čakarun, zamjenik županice Ferdinand Troha, osoba ovlaštena za obavljanje pročelnika UO za poslove župana i županijske skupštine Mateja Tomašević, pročelnik UO za javne financije Damir Jakoubek te ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega Ružica Alaber.


Dom za starije i nemoćne osobe Požega, već dugi niz godina obavlja svoju djelatnost i skrbi o starijim i bolesnim osobama, a istovremeno, ulaganja Požeško-slavonske županije kao osnivača Doma za potrebe održavanja, do sada su bila ulaganja u „tuđu imovinu“. Vlada RH dala je prethodnu suglasnost ravnatelju HZMO-a za prijenos prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Požeško-slavonsku županiju.
Ovom prigodom, županica Jozić istaknula je kako će sada nakon prijenosa vlasništva Županija puno efikasnije i brže moći raspolagati nekretninom te se ovim putem zahvalila Vladi Republike Hrvatske kao i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na ovome ugovoru o darovanju nekretnine, ali i na svim onim aktivnostima i poduhvatima u prethodnom vremenu u kojemu su oni skrbili o nekretnini u kojoj svoju djelatnost obavlja ustanova čiji je osnivač PSŽ.


„Podsjetit ću da je u Požegi nedavno bila i velika prirodna elementarna nepogoda – tuča i olujno nevrijeme, kada su na zgradi Doma, koja je tada bila u vlasništvu HZMO-a, zabilježene značajne štete veće od milijun kuna te je sve obnovljeno sredstvima HZMO-a. U tom trenutku, kao Županiji koja je tada bila izuzetno pogođena nepogodom, to je jako puno značilo te vam se zahvaljujem na iskoraku koji ste učinili u prethodnom razdoblju. Hvala i za ovo darovanje nekretnine Požeško-slavonskoj županiji, a mi ćemo, u skladu s ovim ugovorom, u istoj nastaviti obavljati djelatnost skrbi za naše starije sugrađane.“ – rekla je županica Jozić istaknuvši kako će također, potpisom navedenoga ugovora, biti olakšano upravljanje nekretninom, kao i obavljanje drugih zahvata koji su neophodni za upravljanje Domom te svakako i novi projekti koji će biti financirani iz nacionalnih sredstava ili sredstava Europske unije.


Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a naglasio je kako je Požeško-slavonska županija 12. županija s kojom Zavod potpisuje ovakvu vrstu ugovora te kako je do danas za preko 20 domova u cijeloj Hrvatskoj izvršen ovakav prijenos vlasništva nekretnine.


„Cijela ova priča o prijenosu vlasništva Domova s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na lokalne jedinice samouprave, započela je još u studenom 2020. godine odlukom Vlade Republike Hrvatske. Naše resorno Ministarstvo i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranjezadužilo je da osiguramo sve preduvjete za prijenos tih nekretnina, nakon čega je Ministarstvo obavijestilo i Hrvatsku zajednicu županija te su se napravili plan i aktivnosti kako bi se ta priča za sve županije riješila u što bržem roku.” – rekao je ravnatelj Serdar.


“S obzirom na to da se radi o nekretnini u vrijednosti većoj od milijun kuna, potrebna je suglasnost Upravnog vijeća te je to bio naš prvi korak. Nažalost, elementarna nepogoda koja je zadesila vaš kraj, utjecala je na određene stvari, ali smo u svom financijskom planu uspjeli pronaći sredstva i sanirati taj dio, nakon čega su nam bili osigurani svi preduvjeti da danaspotpišemo ovaj Ugovor vezano za prijenos nekretnine. Na ovaj način, vama i ostalim županijama bit će olakšano upravljanje i financiranje nekretnine, s obzirom na to da je puno teže ulagati u tuđu nekretninu, nego u vlastitu.“ – istaknuo je ovom prigodom ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano