Search
Close this search box.

POTVRDA IZVRSNOSTI Skulptura Tatjane Kostanjević na Venecijanskom bijenalu

Na poziv Europskog kulturnog centra, svoju brončanu skulpturu “Relevant” na prestižnoj svjetskoj smotri suvremene umjetnosti, Venecijanskom bijenalu, izložit će i akademska kiparica Tatjana Kostanjević iz Požege. Venecijanska bijenalna izložba pod nazivom Personala Structures – Beyond Boundaries traje od 20. travnja do 24. studenog 2024. godine.
Tatjana Kostanjević, rođena u Rijeci, samostalna je umjetnica koja živi i stvara u Požegi. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a svoj je rad dosad predstavila u okviru pedesetak samostalnih izložbi. Bogati opus obilježile su skulpture postavljene u javnim prostorima, velika većina u Požegi i Opatiji.

Topla djela koja žive s ljudima i prostorom, postala su njen znak. “Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti jednom emocijom i obogaćivati urbani prostor. Mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik… To je nekako i moje životna kiparska misija. I koliko god dugo radila na nekom djelu, ono mora izgledati kao da je napravljeno u dahu, mora biti svježe i živo” kaže nam Tatjana.
Uvijek prepoznatljiv umjetnički rukopis upečatljiv je i u impozantnoj skulpturi u bronci “Relevant” kojom će se Kostanjević predstaviti u izložbenom paviljonu Europskog kulturnog centra u Veneciji. Nastavak je to njezina ciklusa “Terpsihore”, umjetničke fascinacije ženom, jakom i krhkom u isti mah, bajkovitom i stvarnom, samosvjesnom, samoironičnom i sveprisutnom.

Dva metra visoka brončana skulptura Relevant postavljena je u vrtu Palazzo Mora gdje European Cultural Centre ( ECC) ima svoje sjedište. “Na bijenalnoj izložbi Pesonal Structures predstavljam nas sa suvremenom skulpturom koja je inspirirana kompleksnom ulogom žene u današnjem društvu, njezinim nastojanjem u održavanju ravnoteže između različitih sfera života. Skulptura Relevant predstavlja savršenstvo i snagu, ponos i važnost!” kaže umjetnica.
Ovaj projekt financiran je od strane Požeško – slavonske županije, Grada Lipika, Grada Požege, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj kao i od strane DizzConcepta iz Zagreba. Skulptura “Relevant” će nakon Venecije trajno mjesto dobiti u Lipiku.
Izvor: slavonski.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…