Najčitanije

 • Fotogalerije

  POVODOM 115. OBLJETNICE HRVATSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE PLETERNICA Održana Konferencija “Knjižnice u funkciji turizma”

  Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica osnovana je u svibnju prije točno 115 godina a vrijedan jubilej svečano je konferencijom u IC Terra Panonica obilježen danas, na Svjetski dan turizma. I to ne slučajno jer, tema skupa bila je – „Knjižnice u funkciji turizma“.
  – Knjižnica je osnovana 1907.godine u vrijeme kad je u Pleternici osnivana mađarska škola i kad se trebalo suprotstaviti mađarizaciji. . Tad je osnovana Hrvatska čitaonica, to je bila sjajna stvar i to su bili hrabri ljudi i, kao što vidite, knjižnica je s vremenom rasla. U početku je bilo malo članova, u jednom trenutku je bio samo jedan član upisan ali evo, razmišljalo se unaprijed i kao što vidite danas slavimo 115. obljetnicu. Trenutno knjižnica ima oko 800 članova što je po standardima za naš broj stanovnika izuzetno puno – rekao je ravnatelj Franjo Novak.
  A zašto se obljetnica Knjižnice slavi na Svjetski dan turizma? Objasnila je to gradonačelnica Marija Šarić.

  – Činimo to iz razloga što pokušavamo naše knjučne proizvode, Interpretacijski centar Muzej bećarca, IC Terru Panonicu i sve naše objekte staviti u funkciju turizma. Znači, pričati jednu zajedničku priču na području grada, da svi živimo turizam jer, ono što se događa je to da rastu turističke brojke. Naravno da ne pričamo o nekim velikim tisućama, ali rastu u velikim postocima broja dolazaka u naš grad i upravo želimo ponuditi im cjelokupnu priču. Dakle, da dođu u naše ključne centre ali da nakon toga borave u svakom našem objektu, u našoj knjižnici, u našoj tržnici..Upravo smo zbog toga odlučili pokušati napraviti ovakvu konferenciju, povezati na prvi mah nespojivo – povezati knjižnicu i turizam i evo, pričati jednu našu pleterničku priču koju svi zajedno živimo – objasnila je gradonačelnica Marija Šarić.

  – Turizam i knjižnica su itekako spojivi zato što danas turisti tragaju za kulturom života i rada i upravo se kroz knjižnicu uvlače u život lokalne zajednice i to su mjesta gdje oni mogu osjetiti taj duh mjesta. Turisti danas upravo traže takva mjesta gdje mogu uroniti u u očuvane vrijednosti i baštinu pri čemu Pleternica ima ima puno za ponuditi – dodala je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

  Nakon uvodnih pozdravnih riječi održano je niz predavanja i to:

  Krunoslav Matesiś: Kaptol 1221. – 2021. Monografija u prilog unaprjeđenja turističkog razvoja općine, županije i naše Slavonije,
  Silvija Šokić: Gradska Knjižnica Našice u funkciji promocije Grada,
  Klaudija Mandić: Vinkovci – Grad Koji Voli Knjigu,
  Ismena Meić: Gradska knjižnica Paromlin kao novi simbol Zagreba,
  Ivana Turk i Merien Hadrović: GISKO na turističkoj karti grada i županije,
  Ružica Bobovečki: Kultura i uloga knjižnice u funkciji kulturnog turizma,
  Monika Lucić – Fider: Gradska knjižnica Pakrac: Turistički potencijal za budućnost,
  Aleksandra Šutalo: Knjižnica kao destinacija?.

  Konferenciji su prisustvovali brojni gosti među kojima i glavna ravnateljica Nacionalne knjižnice prof.dr.sc. Ivanka Stričević i njena zamjenica dr.sc. Sofija Klarin Zadravec.
  Sudionici konferencije su tijekom poslijepodneva pošli na turistički razgled grada a potom su posjetili i Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu gdje je upriličen prigodni kulturno-umjetnički program. U programu su sudjelovali: KUD Orljava, Rama i Bektež, mažoretkinje Grada Pleternice, djeca OŠ Pleternica.

  Tekst: V.Milković

  Foto: V.Milković/ B.R.

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači