Search
Close this search box.

POVODOM DANA GRADA Održana radionica za djecu „Izradi simbole grada” te je predstavljena aplikacija „Blago Požege”

Povodom obilježavanja Dana grada Požege Gradski muzej Požega je u suradnji s Društvom naša djeca danas organizirao dva događaja: radionicu za osnovnoškolce pod nazivom „Izradi simbole grada“ a potom i zajednički obilazak grada s građanima uz novu aplikaciju „Blago Požege“.
– Gradski muzej Požega uvijek uz Dan grada ima određene aktivnosti a s obzirom da smo ove godine ograničeni što se tiče našeg prostora, jer se on obnavlja, odlučili smo u suradnji s Društvom naša djeca organizirati radionicu za osnovnoškolce a vezano uz Dan grada. Radionica se zove „Izradimo simbole grada” pa smo im kroz radionicu s povijesne strane malo objasnili koji su to simboli grada, što je to Grgurevo, zašto se slavi…a inače, ta suradnja sa sadašnjom predsjednicom Društva naša djeca, nastavnicom likovne kulture Sanjom Mišić, traje već dosta drugo. I prije nego je postala predsjednica, Sanja je često u našim prostorima imala zajedno s nama radionice za osnovnoškolce ili za djecu nižeg uzrasta i sad, kako nemamo svoj prostor, ovo je idealno da tu suradnju nastavimo na još bolji način – rekla je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić.


– Dejca danas ovdje izrađuju najpoznatije požeške simbole a to su bolte, fra Luka i njegov mač, Katedrala…Primarna aktivnost Društva naša djeca vezana je uz Konvenciju o dječjim pravima, što je sad ponovo aktualizirano u svjetlu nemilih događaja koje pratimo u medijima. Društvo naša djeca svakako planira i druge aktivnosti koje uključuju djecu grada, ali i šire okolice, s naglaskom na djecu socijalno ugroženih obitelji jer želimo skrenuti pažnju na to da sva djeca nisu ravnopravna u svom položaju. Planiramo se uključiti u jedan projekt kojem je nositelj Savez društava naša djeca a zove se „Djeca oko nas”. Naravno, Društvo redovno obilježava i Dječji tjedan, sad smo u procesu ponovnog formiranja Dječjeg vijeća, dječjih foruma…i tako, ima dosta posla ispred nas. Odaziv djece je jako velik kao i volontera, roditelja i učitelja, a tu su i Muzej te Grad Požega kojima zahvaljujem na suradnji i potpori – dodala je S.Mišić. Pozvala je roditelje, srednjoškolce, studente i druge da im se pridruže kao volonteri u radu s najmlađima.


Aplikaciju „Blago Požege” osmislile su Ivana Domanović i Andreja Vojnić. – Mi smo dale ideju a proveli smo ju u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Požega. Prva ruta je bila u 2020. godini predstavljena i ona je bila posvećena znamenitim Požežanima, a sad smo napravili novu rutu posvećenu požeškoj arhitekturi. To je ‘potraga za blagom’ od deset točaka, dakle, zajednička šetnja u kojoj danas idemo promovirati tu novu rutu i aplikaciju koja će uskoro biti dostupna na google za preuzimanje – rekla je Ivana Domanović, kustosica povijesnog odjela u Gradskom muzeju Požega.


Što rade najmlađi Požežani i ‘muzealci’ došla je pogledati i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požeghe. Izrazuila je zadovoljstvo zbog zajedničkih aktivnosti Muzeja i Društva naša djeca vezanih uz Dan grada te podsjetila na još jednu koja je u tijeku.
– Do 8.ožujka je otvoren likovni natječaj s motivom grada za sve učenike osnovnih škola i predškolskih ustanova s područja grada Požege. Uručenje nagrada će biti na samoj svečanosti obilježavanja Dana grada u 11 sati na Trgu sv.Trojstva pa evo, pozivamo sve škole koje još nisu, da se uključe u ovaj likovni natječaj. On se održava prvi put u našem gradu povodom Dana grada i u organizaciji Društva naša djeca – kazala je M.Petrović.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…