Požeški vodič

Požeški vodič

Kategorija

Kultura - Religija

POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE U pleterničkoj knjižnici predstavljena zbirka pjesama Ivana Čuljka „Srce vuče voljenoj Rami”

24.11.2022.

„Srce vuče voljenoj Rami” naziv je zbirke pjesama Ivana Čuljka iz Rovišća koja je sinoć, povodom Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Skupu je prisustvovala i gradonačelnica Marija Šarić.
– Koliko je važna baština za naš grad govori i skorašnje otvorenje Muzeja bećarca. To je jednostavno put kojim mi želimo ići, u Pleternici smo odlučili ne gledati neko blještavilo i moderne novitete koji nam dolaze sa svih strana, nego smo se odlučili ‘izvući baštinu’ iz ormara naših baka i djedova i staviti ih u funkciju turizma. Ništa od toga ne bi bilo da nije vas, vas koji živite baštinu i vas koji prenosite baštinu, čuvate ju za buduće naraštaje – istakla je gradonačelnica.
O Ivanu Čuljku i njegovoj zbirci govorili su ravnatelj knjižnice Franjo Novak i Ivan Abibović. Autor zbirke „Srce vuče voljenoj Rami” rođen je 1961.godine u Ploči, općina Prozor, a 1989.godine preselio se u Rovišća krtaj Bjelovara. Pisanjem pjesama se počeo baviti 2015.godine, četiri godine kasnije izdao je zbirku „Boga psuju samo kukavice” a u pripremi mu je zbirka „Križevi Škabrnje i Vukovara”. U zbirci „Srce vuče voljenoj Rami”, Ivan Čuljak je stihovima progovorio u tragičnoj sudbini Ramaca koji su morali iseliti iz svog kraja, čuvanju običaja i tradicije te posebno o ljubavi majke.
U kratkom obraćanju prisutnima Ivan Čuljak se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji predstavljanja njegove zbirke kao i sudionicima u programu. Kažimo još kako su stihove govorili Marinko Markota, Anica Kukuruzović i Jasna Kajtar dok su u glazbenom dijelu nastupili pjevačka skupina HKUD Slavonija Jakšić, KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica i Vladimir Štibrić.

Tekst i foto: V.Milković

Pretraga

Mudra izreka

  • “Ako ti ljudi pričaju iza leđa, znači da si ispred njih” (Zayn Malik)

  • Pjesma dana

  • Najčitanije