Search
Close this search box.

POVODOM OBLJETNICE ROĐENJA MATKA PEIĆA Uz bistu znamenitog Požežanina položeno cvijeće i zapaljene svijeće

Članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ okupili su se uz bistu poznatog književnika i slikara čije ime nose a koji je rođen na današnji dan. Počast su mu odali polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te kratkim podsjećanjem na život i rad. Pridružio im se i gradonačelnik dr.sc.Željko Glavić.


Predsjednica Udruge Rajka Radoš je istaknula kako je ljubav prema zavičaju inspirirala Matka Peića za stvaranje prekrasnih likovnih i književnih djela dok se Ivan Abibović osvrnuo na zanimljive ‘crtice’ iz života i rada ovog znamenitog Požežanina.


– Požega je kroz svoju dugu povijest uvijek bila kulturno središte ovih krajeva, ovih prostora. Kroz tu svoju dugu povijest iznjedrila je brojne velike umjetnike, književnike, slikare, pjesnike… puno poznatih ljudi, znamenitih ljudi, koji će trajno ostati upisani u povijest Požege. Jedan od njih je svakako i Matko Peić, slikar i književnik, čiju 99. obljetnicu rođenja danas obilježavamo. U jednom čovjeku, velikom čovjeku, pogodilesu se dvije umjetničke duše: jedna slikarska, jedna pjesnička i taj spoj je rezultirao brojnim i književnim djelima, pjesmama, slikama, putopisima koji su na osobit način opisali ne samo Požegu i Požeštinu nego i mnoge krajeve Hrvatske – rekao je gradonačelnik te se zahvalio Udruzi „Matko Peić” koji nas sve okuplja na dan njegovog rođenja. Na taj način, istakao je, čuva se sjećanje na Matka Peića ali se ono ujedno prenosi i na mlađe generacije.


U sklopu programa obilježavanja rođendana Matka Peića sinoć je u Gradskoj knjižnici Požega održan prigodni program te je prezentirana nova knjiga Ane Neferović. Večeras u 18 sati članovi Udruge „Matko Peić” ponovo će se okupiti u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici na otvaranju likovne izložbe i večeri ljubavne poezije.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano