Search
Close this search box.

POŽEGA Dođite 15. ožujka na obilježavanje prve obljetnice obnovljene Gradske knjižnice!

U Dvorani mudrosti požeške Gradske knjižnice Stručno vijeće ove ustanove održalo je konferenciju za medije u povodu prve obljetnice rada obnovljene Knjižnice. Teme konferencije obuhvatile su rezultate nakon prve godine rada i zašto je to Knjižnica godine, najavu važnijih programa i događaja u 2022. godini, te najavu obilježavanja prve obljetnice. Ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo istaknula je važnost ovoga događaja te predstavila jedan od timova Stručnog vijeća.

Prošla godina povijesna za Knjižnicu i Grad Požegu

-Iza naših rezultata stoje različiti timovi ljudi, a na prvom mjestu je to Stručno vijeće koje ima savjetodavnu funkciju i koje stoji zapravo iza tranformacije stare u novu Gradsku knjižnicu. S obzirom na to da smo zaokružili prvu godinu rada u novim tranformiranim uvjetima, ovo je bio i povod da ukažemo na naše rezultate, predstavimo detaljnije važnije programe koje planiramo u ovoj godini i najavimo sutrašnje obilježavanje naše obljetnice-naglasila je ravnateljica te napomenula kako je 2021. godina, bez obzira na pandemiju, bila povijesna za Knjižnicu i Grad Požegu, jer je 15. ožujka otvorena nova zgrada.

-Javnosti je tada predstavljen jedan novi koncept rada ove ustanove koji je veliki naglasak stavio na mnoge stvari, a među ostalim i na kvalitetu usluge. Te je godine 15. listopada u prostoru Knjižnice otvorena nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Vrlo važan dan bio je 9. studenog, kada je održan stručni skup pod nazivom „Nova zgrada, nova knjižnica“, na kojemu su predstavljeni koncept rada nove knjižnice te specifičnosti projekta obnovljene zgrade. Krajem godine, 11. studenog, u povodu Dana hrvatskih knjižnica, požeškoj Knjižnici je uručena strukovna nagrada Hrvatskog knjižničarskog društva „Knjižnica godine“, za poticanje kreativnosti, inovativnosti te unapređenja rada u hrvatskim knjižnicama. Ta nagrada je za nas samo poticaj za daljnji rad i nikako kraj, već početak u razvojnom smislu, a znači da možemo u nastavku biti još bolji. Ako uzmemo vremenski raspon od godinu dana, od 15. ožujka 2021. do 15. ožujka 2022. , kruna svega je činjenica da smo 11. ožujka u povodu Dana Grada Požege primili Kolektivnu nagradu Grada, koju također shvaćamo kao poticaj za daljnji razvoj i još kvalitetniji rad-kazala je ravnateljica.

O razvojnom konceptu nove Knjižnice i brojnim programima

Tijekom daljnjeg  izlaganja ravnateljica je govorila o razvojnom konceptu nove Knjižnice te istaknula kako je 42 posto više korisnika nego u 2019. godini. Tijekom 2021. bilo je 60 099 fizičkih posjeta, a 2018. godine 29396. Organizirana su 132 stručno vođena posjeta s ukupno 2346 posjetitelja. Govoreći o različitim programima, napomenula je da su grupirani kao programi poticanja čitanja, iz područja književnosti, umjetnosti, a obuhvaćaju i filmski, glazbeni, izložbeni, zabavni, znanstveni i program u suradnji s drugima. Knjižnica je nagrađena za film „Programski koncept  Gradske knjižnice Požega“ na filmskom festivalu održanom u listopadu prošle godine u Umagu. Zaključujući izlaganje, ravnateljica Aleksandra Šutalo je iznijela statistički podatak kako je tijekom 2021. organiziran u Knjižnici 521 događaj, a tijekom 2018. godine bilo je 155 događaja. Najavila je također važnije ovogodišnje programe, među kojima su Noć knjige 22. i 23. travnja, te Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog, izložbene programe, radionice, edukacije, gostovanja i predstavljanja. Tako će biti predstavljena i  monografija „Nova zgrada, nova knjižnica“. Naposljetku je ravnateljica pozvala sve da dođu u utorak 15. ožujka u svoju novu knjižnicu na obilježavanje prve obljetnice, u vremenu od 13 do 20 sati. Posjetitelje očekuju razne nagrade iznenađenja, cjelodnevni program za djecu, sajam knjiga i mogućnost osvajanja besplatnog upisa ili produženja članstva.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano