Search
Close this search box.

POŽEGA Noć knjige 2024. ― više od 800 posjetitelja u Knjižnici

Svake se godine 23. travnja uz Svjetski dan knjige i autorskih prava održava nacionalna manifestacija Noć knjige, čijem se obilježavanju priključila i Gradska knjižnica Požega. Ovogodišnja Noć knjige odvijala se u znaku kataklizme i izazovnih vremena, pa su tako posjetitelji Knjižnice imali priliku saznati u kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju te kakve nam odgovore na krizu nude književnost i znanost, naučiti kako se braniti od pseudočinjenica i lažnih vijesti te usvajati nova znanja i vještine koje su postale neophodne u suvremenom komunikacijskom dobu. Posebnu zainteresiranost posjetitelja izazvala je akcija besplatnog upisa u Knjižnicu i sajam knjiga, odnosno prodaja otpisanih knjiga iz fonda Knjižnice. Akciji besplatnog upisa ukupno se odazvalo 419 korisnika, pri čemu je od ukupnog broja upisa 177 novih korisnika, a 242 korisnika obnovila su svoje članstvo. Obilježavanju Noći knjige prisustvovali su suradnici Gradske knjižnice Požega i požeški gradonačelnik Željko Glavić.

ČITATELJSKI PROGRAM I EDUKACIJE

Galerija svjetlosti bila je središte čitateljskih susreta, gdje su se od 19 sati sastali Čitateljski klub Lectoria, Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam i Čitateljski klub za umirovljenike. Susret čitateljskih klubova pod nazivom 6 K – Želiš li upoznati KLUB ili biti njegov član, u KNJIŽNICI spoznati KNJIŽEVNOST, biti KOMPETENTAN, uz KOLAČE razgovarati o KNJIZI? okupio je knjigoljupce koji se jednom mjesečno redovito sastaju kako bi razmjenjivali misli o pročitanom i čitateljske preporuke, a priključili su im se i drugi korisnici od kojih su neki odlučili postati novi članovi čitateljskih klubova.
S ciljem poticanja ljubavi prema čitanju, na Odjelu književnosti pisale su se poruke, misli i priče kojima su posjetitelji izricali što im knjiga predstavlja u raznim životnim krizama, a oni mlađi na Odjelu za mlade i multimediju vrijedno su stvarali svoju fantasy-bajku u kojoj je glavnu ulogu imao knjigosaur Gjuro Nachitanovicz.
Noć knjige posjetitelji Knjižnice iskoristili su i za usvajanje novih znanja. Tako su u Dvorani znanja svi zainteresirani mogli sudjelovati u edukaciji o upotrebi ChatGPT-a u svakodnevnom životu, koju su vodili profesor Kristian Đokić te student Luka Balašković s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. S obzirom na to da se Noć knjige odvijala u tjednu kad se obilježavaju i Dani medijske pismenosti, na Znanstvenom i studijskom odjelu učilo se kako prepoznati lažnu vijest i manipulaciju u medijima te na društvenim mrežama.
Izvor: Gradska knjižnica Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega