Search
Close this search box.

POŽEGA Obilježen Dan narcisa – cilj je da rak dojke postane kronična bolest s kojom se živi

Borba protiv raka dojke nastavlja se i u ovoj godini na razini cijele Hrvatske pa je i u Požegi obilježen Dan narcisa koji simbolizira tu borbu. Okupljanje u pješačkoj zoni te podjelu narcisa, uz dobrovoljne priloge, organizirali su županijski Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega.
Borba protiv raka u Hrvatskoj, kroz nacionalni program preventivnih pregleda žena, provodi se od 2006.godine i daje dobre rezultate. Kazala je to predsjednica Županijske lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr.Jasmina Kovačević.
– Sve naše sugrađanke od 50 plus godina su dobivale pozive, i dalje ih dobivaju, na preventivne preglede i odazivaju se u velikom broju. One koje ne dolaze na preglede pozivam da se odazovu na poziv. Ovih dana otvaramo novi ciklus pozivanja, a što se tiče pokazatelja za našu županiju, možemo reći da smo i dalje u prosjeku RH po broju otkrivenih slučajeva raka. Smrtnost od raka dojke na razini Hrvatske nam je u padu što su dobre vijesti nakon puno godina provedbe nacionalnog programa ranog otkrivanja raka. Taj pad što se smrtnosti tiče je 25 posto. Rak dojke bi trebao postati kronična bolest s kojom se živi – istakla je dr.Kovačević. Dodala je i kako je organiziran dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika i pregledi će biti u tjednu iza Uskrsa..
Potporu akciji Dan narcisa danas su došli dati i gradonačelnik dr.sc.Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano