Search
Close this search box.

POŽEGA Obilježena 32.obljetnica preuzimanja kasarne JNA od strane pripadnika ZNG-a te Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

Sedamnaestog dana rujna 1991.godine jugovojska je napustila Požegu a u dotadašnju karasnu Narodnog heroja Nikole Demonje uselili su pripadnici Zbora narodne garde i tako ju ‘pretvorili’ u vojarnu. Ovaj datum posljednjih se godina obilježava i kao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije.
U znak sjećanja na zbivanja od prije 32 godine danas su se branitelji, članovi njihovih obitelji, predstavnici policije, općina, gradova, županije i državnih organa, političkih stranaka te građani najprije okupili na Trgu 123.brigade kako bi položili vijence i zapalili lampione za sve koji su u Domovinskom ratu izgubili život. Nskon toga su u koloni pobjednika pošli do vojarne 123.brigade gdje je održan prigodni program.
Okupljene je prvi pozdravio ‘domaćin’ zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i zapovjednika vojarne 123. brigade Hrvatske vojske Požega brigadir Mile Valentić a potom i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galović.
– Na današnji dan prije 32 godine malo više hrvatskih časnih ljudi je okupiralo tadašnju kasarnu i pristupilo njenom oslobađanju sukladno zapovjedi dr. Franje Tuđmana. Malo više nas je tada bilo nego što je danas na ovoj pisti i to mi je u jednu ruku i žao no, svjestan sam da protekom vremena, mi smo na odlasku. Ali, ovdje imamo na dragovoljnom služenju vojnog roka mlade djevojke i mladiće koji će nastaviti put gdje smo mi stali. – rekao je T.Galović. Ujedno se zahvalio i Požeško-slavonskoj županiji koja je prepoznala važnost ovog datuma i proglasila ga Danom hrvatskih branitelja što je garancija da će se on obilježavati i kad sudionika tog vremena više ne bude bilo.
Okupljene branitelje prigodno su pozdravili i gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić, županica Antonija Jozić, u ime ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek te u ime ministra hrvatskih branitelja i kao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Pakrac-Lipik, Miroslav Vacek.
Svetu misu u kapelici sv.Ivana Krstitelja u krugu vojarne predvodio je vojni kapelan Željko Volarić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano