Search
Close this search box.

POŽEGA Osnovan je pododbor SKD „Prosvjeta“

U Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega osnovan je pododbor Srpskoga kulturnog društva „Prosvjeta“. Za predsjednika je izabran Stevo Vojvodić, a za potpredsjednika Nikola Petrović. Na svečanom dijelu osnivačke skupštine dr. sc. Filip Škiljan održao je predavanje „Običaji Srba u Slavoniji“. SKD „Prosvjeta“ njeguje kulturu Srba u Hrvatskoj. To se ponajprije odnosi na pismo, jezik, književnost, historiju, sakralnu baštinu i tradiciju. Članovi našega Pododbora u Požegi organizirat će predavanja, promocije, književne večeri, koncerte, izložbe, putovanja i druge aktivnosti.
SKD „Prosvjeta“ osnovana je u okviru narodnooslobodilačkoga pokreta 18. novembra 1944. godine. Prvi predsjednik bio je dr. Dane Medaković. Rad je zaustavljen 1971. godine, a potpuno ugašen 1980. godine. Početkom devedesetih godina ponovno je pokrenuto djelovanje te kulturne organizacije. Među ostalim, ostvarena je bogata izdavačka djelatnost. Do sada su objavljene brojne knjige o kulturi i prošlosti Srba u Hrvatskoj.
U SKD „Prosvjeta“ djeluju i ugledni intelektualci hrvatske nacionalnosti. Njima smo beskrajno zahvalni na svemu što su učinili, a posebno u nastojanju da se izgrade kvalitetniji odnosi između hrvatskoga i srpskoga naroda. Vrata te organizacije otvorena su svim ljudima dobre volje. Podržat ćemo i primiti svakoga tko želi dati vlastiti doprinos boljitku naše domovine Republike Hrvatske razvijajući kulturu i prosvjetnu djelatnost. Članovi Pododbora nastojat će približiti kulturu srpskoga naroda svim građanima i građankama Zlatne doline jer je kultura najplemenitiji dio našega identiteta. Time želimo da nas naši susjedi, prijatelji i rođaci bolje upoznaju.
Požeška kotlina zavičaj je svih njezinih žitelja. Mi Srbi Požeške kotline volimo svoj zavičaj. Zato ćemo, zajedno s našim suradnicima, susjedima i prijateljima Hrvatima, ali i pripadnicima drugih narodnosti, razvijati kulturu mira poštujući dostojanstvo svakoga čovjeka. Naši odnosi u prošlosti bili su složeni. Važno je o svemu dobronamjerno i otvoreno razgovarati. Ne moramo o svemu imati jednako mišljenje. To je jedan od zadataka pododbora SKD „Prosvjeta“ u Požegi. Pozivam građane i građanke, posebno pripadnike akademske zajednice u Zlatnoj dolini, da nas u tome podrže.
Na kraju želim istaknuti da su brojni Srbi požeškoga kraja unaprijedili hrvatsko društvo. Riječ je o ljudima poput Svetozara Kuševića, liječnika Julija Budisavljevića, pravnoga stručnjaka Srđana Budisavljevića, književnika Drage Kekanovića i niza drugih. Ovom prilikom iskazujem poštovanje i zahvalnost pokojnom dr. Dani Pavlici, prvom predsjedniku pododbora SKD „Prosvjeta“ u Požegi. Taj je pododbor osnovan 1991. godine. Slijedit ćemo plemenita nastojanja naših prethodnika.
Autor teksta: Nikola Petrović, paroh požeški

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega