Search
Close this search box.

POŽEGA Otvoren Festival znanosti

Sinoć smo se okupili na otvaranju Festivala znanosti u Požegi. Povijesno društvo Požega sa suradnicima uključilo se u taj nacionalni projekt koji se svake godine održava diljem Hrvatske. Tema ovogodišnjega Festivala znanosti nosi naslov Priroda i društvo.

Tijekom ovoga tjedna organizirali smo devet predavanja, kvizova i radionica uglavnom namijenjenih učenicama i učenicima od prvoga razreda osnovne škole do mature, ali i odraslim sugrađankama i sugrađanima. Voditelji tih aktivnosti istaknuti su znanstvenici i prosvjetni radnici.


Teško je zamisliti svijet bez znanosti.  Cilj ovoga projekta je popularizacija znanosti. Mnoge promjene, koje su poboljšale kvalitetu ljudskoga života, dogodile su se zahvaljujući postignućima znanstvenika diljem svijeta. Iz dana u dan svjedoci smo velikoga nepovjerenja u znanost. To nepovjerenje uvijek prati nasilno ponašanje, isključivost, prozivanje, vjerovanja u teorije zavjere, predrasude, diskriminacija, nacionalizam, populizam i tome slično. Ovakvim projektima želimo osvijestiti važnost znanosti i obrazovanja u suvremenom društvu. Neznanje je plodno tlo za manipulaciju, podložnost i sputavanje slobode mišljenja. To je siguran put u dehumanizaciju, siromaštvo, zatiranje kreativnosti i stvaralaštva.


Hvala svima koji su uključeni u program Festivala znanosti. Na poseban način upućujem veliko hvala voditeljima radionica, organizatorima kvizova i predavačima. Zahvaljujući njima Požežani će ovih dana imati priliku pobliže se upoznati sa važnim postignućima u svijetu znanosti. Na poseban način zahvaljujem kolegicama Mateji Kovačević, Jasmini Posedi i Mariji Ticl. One su na otvaranju Festivala znanosti izvele glazbene kompozicije (A. Repnikov: Capriccio, W. A. Mozart: Il Ridente la calma, T. Russo: Le sourire de melody, Ballade).

Prisutnima se obratila gospođa Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege. Na svečanosti su prisustvovali istaknuti pojedinci iz kulturnoga, prosvjetnog i vjerskog života Požege.


Nakon otvaranja Festivala znanosti, doc. dr. sc. Dinko Zima održao je predavanje pod naslovom „Invazivne medonosne biljne vrste“. Upozorio je na opasnost da unesene invazivne biljne vrste potisnu autohtonu floru nekog kraja.

Tekst: Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano