Search
Close this search box.

POŽEGA Predstavnici braniteljskih udruga na prijemu kod županice Antonije Jozić

U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske te predstojećeg obilježavanja Dana državnosti, županica Antonija Jozić održala je u Velikoj vijećnici prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

-Imala sam uistinu čast što su se ovdje na prijemu u Županiji odazvali predstavnici braniteljskih udruga s područja cijele Požeško-slavonske županije. Ovo je bila prigoda da čestitam nadolazeće praznike, a  razgovarali smo o nekim temama koji se tiču braniteljskih udruga, financiranja i obilježavanja važnih datuma. Uistinu mogu reći da sam ponosna na naše braniteljske udruge koje obilježavaju važne datume u Županiji. Prvi put ove godine imat ćemo prigodu obilježiti i Dan branitelja Grada Požege koji se slavi 13. lipnja, prije obljetnice pogibije prvog hrvatskog branitelja s područja Požeško-slavonske županije, Vlade Laučana u Pakracu. Brojne su druge aktivnosti koje će biti do kraja godine, u rujnu je proslava Dana branitelja Požeško-slavonske županije-napomenula je županica .

– Dogovorili smo se da će to postati jedna tradicija, uoči ova dva bitna datuma- postrojavanja prvih postrojbi u Kranjčevićevoj ulici na stadionu NK Zagreba, gdje su branitelji dali prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a onda isto tako uoči Dana konstituiranja prvog višestranačkog Sabora, demokratski izabranog 30. svibnja u Republici Hrvatskoj. Mislim da su to dobri datumi za ove naše aktivnosti i okupljanja u ovako velikom broju. Udrugama stojim na raspolaganju za sve njihove potrebe-poručila je  županica Antonija Jozić te dodala kako su braniteljske udruge zadovoljne suradnjom s Požeško-slavonskom županijom te gradovima i općinama u kojima djeluju.

Predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA-e Požeško-slavonske županije Stipan Grgić zahvalio je županici na prijemu te naglasio kako je zahvaljujući njenoj inicijativi za njih danas veliki dan.

– Sretni smo zbog toga što smo se okupili u velikom broju, nažalost nisu bili svi predstavnici. Uglavnom, ovo je jako dobra inicijativa i nadam se da će to biti tradicija, kao što  smo se i dogovorili. Malo smo razmotrili projekte koji su nam odobreni, zahvaljujući Županiji i udrugama koje su aktivne. Nakon tri godine i korone, nastojimo se našim projektima ponovno uključiti u aktivni  život, u društvene djelatnosti. Nadam se da se ovo neće više vratiti da se moramo povlačiti u sebe, a sa sredstvima koja imamo moći ćemo  promovirati našu Županiju i naše krajeve te se obilježavanjem sjećati žrtava. Nažalost, na ovom području bilo je dosta stradanja, a pale su velike žrtve, posebno na području Pakraca i Lipika. Sada se vidi da one nisu bile uzalud, a naša se Hrvatska pomalo stabilizira. Bliži se ono za što smo se borili, za slobodnu, stabilnu i neovisnu Lijepu našu-istaknuo je Stipan Grgić.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano