Search
Close this search box.

POŽEGA Uz prisustvo ministra Aladrovića položen kamen temeljac za novu zgradu Centra za socijalnu skrb

Za potrebe Centra za socijalnu skrb Požega izgradit će se novi objekt u Županijskoj ulici a početak radova svečano je obilježen danas, uz prisustvo ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrovića. Bili su tu i saborska zastupnica Anamarija Blažević, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić i dr.

Nositelj projekta “Novi centar za život u zajednici” je Centar za socijalnu skrb Požega a partneri na projektu su Požeško-slavonska županija i Grad Pleternica. Vrijednost mu je 12.104.575,70 kn od čega će EU kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurati 11.380.825,70 kn. Projekt se provodi od 11.listopada 2019. do 11.listopada 2022.godine.


Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vjekoslav Potočanac, obračajući se gostima na svečanosti, podsjetio je kako je ideja o izgradnji nove zgrade Centra stara pet godina kad se primijetila potreba za tim. U novom objektu djelatnici Centra imat će primjerenije uvjete rada. – Ono što je najbitnije jest to što će više od 2300 korisnika imati kvalitetnije svakodnevne usluge koje ovaj centar pruža na prostoru tri grada i pet općina. Ovim projektom trajno će se riješiti probleme prostora Centra, ali i podružnice Obiteljskog centra koji se će se po izgradnji useliti u zgradu u Ulici Filipa Potrebice gdje nam je trenutno sjedište još od 1983. godine. – rekao je V. Potočanac. Zahvalio se također za potporu Ministarstvu, Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji te partneru Gradu Pleternici.


Za gradnju novog objekta Centra za socijalnu skrb bilo je potrebno osigurati zemljište što je uspješno riješeno kupoprodajnim ugovorom s Gradom Požega. Zadovoljstvo zbog uspješne suradnje i gradnje novog Centra izrazio je gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić. – Drago mi je što jedna važna institucija, koja ima veliku ulogu u svakodnevnom životu, pogotovo određenih kategorija stanovništva, dobiva i prostorno, a siguran sam i u praktičnom smislu, reprezentativan prostor za svoje djelovanje. Ovdje u Županijskoj ulici, na ovom mjestu koje smo prazno dugo gledali, konačno ćemo imati sadržaj koji, da smo birali, ne bi bolje mogli izabrati – rekao je gradonačelnik Glavić.


Obzirom da je Požeško-slavonska županija partner na projektu, prisutnima se obratila i županica Antonija Jozić. – Novi Centar s novim prostorom, s proširenom djelatnostima, bit će na usluzi svim građanima koji koriste usluge vezane za zakone koji se tiču njihovog socijalnog statusa te za obiteljske zakone. Vjerujem da će taj prostor služiti svojoj svrsi te da će svi djelatnici Centra u sklopu novog prostora još kvalitetnije, bolje i učinkovitije obavljati svoje zadaće. – rekla je županica.


Ministar Josip Aladrović je podsjetio kako je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike trenutno u proceduri reforme sustava socijalne skrbi čime se zaokružuje zakonodavna priča oko socijalne skrbi, sustava koji je dugo godina tražio korjenite promijene. Dio reforme su i projekti koji osnažuju infrastrukturu sustava. – Upravo ovo ulaganje je jedan pokazni primjer ulaganja u infrastrukturu, uz pomoć više resora Vlade RH, odnosno odrednice cijele Vlade prema samim ulaganjima u sustav socijalne skrbi. Za infrastrukturu smo samo do kraja ovog programskog razdoblja predvidjeli dodatnih 500 milijuna kuna i upravo iz tih sredstava dolazi i ovih 12 koje ulažemo u Požegu. Infrastrukturno ćemo snažiti sustav i kroz 370 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekujemo više od 150 milijuna eura ulaganja u sljedećem financijskom okviru upravo u segment socijalne skrbi iz perspektive infrastrukture i više od tri i pol milijarde kuna kroz Europski socijalni fond, uz sredstva za zapošljavanje i socijalnu uključenost korisnika. – istakao je ministar Aladrović.


Početak radova na novom Centru za socijalnu skrb označen je simboličnim polaganjem kamena temeljca što su učinili ministar Aladrović, županica Jozić i ravnatelj Potočanac. Temelje je blagoslovio župnik župe sv.Terezije Avilske Mario Večerić.
Dodajmo još kako će se, nakon izgradnje zgrade, pristupiti nabavi opreme, namještaja i uređaja. Kroz projekt je već nabavljeno i vozilo kako bi se što prije unaprijedile usluge koje se pružaju korisnicima na terenu.

Tekst i foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…