Search
Close this search box.

POŽEGA Županica Antonija Jozić primila sudionike programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“

Županica Antonija Jozić danas je u županijskoj Velikoj vijećnici primila predstavnike Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te lokalnih obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Riječ je o programu koji se u Hrvatskoj i ostalim državama članicama Europske unije provodi od 2016. godine, sa ciljem podizanja razine informiranosti mladih o EU, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Do sada je programom obuhvaćeno šezdesetak gimnazija i strukovnih škola iz Hrvatske. Iz Požeško-slavonske županije u program su uključene četiri ustanove: Srednja škola Pakrac i Gimnazija Požega  od 2018., a požeška Ekonomska škola  i Tehnička škola od 2019. godine.

Naša županija u vrhu po sudjelovanju srednjih škola

Županica je naglasila kako su na svakom koraku oko nas vidljivi tragovi što to članstvo u Europskoj uniji donosi za Požeško-slavonsku županiju, ali u konačnici i za cijelu Hrvatsku.

-Prvenstveno mislim na sredstva koja možemo osigurati za provedbu naših kapitalnih investicija, ovdje posebno naglašavam ono što je vezano za obrazovanje, posebice u ovom dijelu višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. i nacionalnog plana oporavka otpornosti, koji kaže da ćemo moći ulagati sredstva i za uspostavu jednosmjenskog rada u osnovnim školama, jačanje kapaciteta srednjih škola, Regionalni centar kompetencija, i brojne druge projekte. Tu je, naravno, i jedan od ljepših projekata Erasmus plus,  naše škole sudjeluju i u tim programima, a Požeško-slavonska županija je u vrhu županija koje imaju srednje škole ambasadore. Mala smo županija, a u ovaj projekt imamo uključene četiri srednje škole, čiji su predstavnici i danas prisutni učenici, koji će reći što za njih znači ovaj projekt, a vjerujem da će svoja znanja i iskustva podijeliti sa svima vama-kazala je županica.

U programu gotovo 60 škola iz cijele Hrvatske

Govoreći o cilju posjeta, predstavnik Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Marko Boko napomenuo je kako se navedeni program provodi već nekoliko godina, ne samo u Hrvatskoj već i na razini drugih država članica Europske unije.

-Imamo srednje škole iz svih županija, a cilj nam je micati se iz Zagreba i Bruxellessa te obilaziti teren, razgovarati s učenicima i s njihovim profesorima mentorima, koji nesebično već godinama vrlo vrijedno i predano rade u tom programu, pogotovo tijekom pandemije kada nastava nije redovna, izvršavajući svoje obveze  online putem ili izvan same škole. Danas smo u Požegi, sutra u Slavonskom Brodu i pokušavamo biti što prisutniji na terenu, a poanta je u tome da širu javnost, ali i neke institucije, koje nisu možda upoznate s našim programima namijenjenim mladima, upoznamo i na taj ih način pokušamo uključiti. U programu je gotovo 60 škola iz cijele Hrvatske, uključeno je više od tisuću učenika, koji su doista ambasadori Europskog parlamenta jer su multiplikatori sadržaja i tih ideja koje Europska unija zagovara i promiče. Oni to rade kapilarno na terenu, u svojoj društvenoj  zajednici i svojim školama, sa svojim prijateljima i obiteljima. Nekada kažemo da provodimo mali građanski odgoj u školama, odnosno obrazovanje o demokratskim procesima, zbog toga što se učenici, ali i njihovi profesori, u tom programu dodatno upoznaju s Europskom unijom i njenim vrijednostima. S druge strane imaju priliku utjecati na ono što Europska unija i njene institucije mogu raditi, prije svega na lokalnoj razini. Proces je dvosmjeran, oni sami stvaraju sadržaj, a mi dobivamo nekakav impuls s terena. Kao institucija trudimo se da učenike i njihove profesore mentore te škole upoznamo s mogućnostima koje europske institucije mogu ponuditi na lokalnoj razini-objasnio je M. Boko.

Važnost  paneuropske platforme Zajednoza.eu 

Dodao je kako je Zajednoza.eu  velika paneuropska platforma koja je zapravo nasljednica kampanje koja se događala prije europskih izbora 2019. godine. -Riječ je o digitalnoj platformi koja okuplja na tisuće mladih aktivista i volontera Europskog parlamenta ne samo  u Hrvatskoj već i na razini Europske unije, na digitalan način i terenskim radom. To je ponovno dvosmjerni proces u kojem parlament više sluša nego naređuje, a trudimo se nuditi podršku inicijativama mladih i građana koji žele u svojoj lokalnoj zajednici nešto mijenjati. Slušamo što oni to žele te se trudimo ponuditi im nekakav prostor za rad, sredstva ili bilo koju drugu sadržajnu ili logističku podršku kojom bi oni mogli u svojoj lokalnoj zajednici promovirati europske vrijednosti-zaključio je Marko Boko.

Učenica Mia Marinović iz požeške Gimnazije izrazila je zadovoljstvo što rade na više projekata, a u dosta projekata uključeni su i s drugim školama. Svojim aktivnostima obilježili su, među ostalim, i Dan volontera, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a pokušavaju ostvariti projekt u kojem će ostale učenike njihove gimnazije, u sklopu nastave iz povijesti i zemljopisa, podučiti općenito o Europskom parlamentu. Tijekom sastanka sa županicom bio je prikazan kratki videofilm o Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a razgovaralo se o aktivnostima i planovima rada Ureda u ovoj godini. Među ostalim, bilo je riječi o provedbi procesa Konferencije o budućnosti Europe, čiji je cilj izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a , te o kampanji Zajednoza.eu. na koju se građani međusobno povezuju registracijom, a dostupna je na 24 službena jezika Europske unije, pa i na hrvatskom. Osim rasprave o važnim temama, građani mogu doznati kako se uključiti u aktivnosti koje diljem Europe organiziraju uredi Europskog parlamenta i njihovi partneri.

Tekst : I. Tomić

Foto: I. Tomić, PSŽ

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega