Search
Close this search box.

POŽEŠKA BISKUPIJA Započela temeljna edukacija nove skupine župnih animatora

U skladu s programom projekta edukacije župnih animatora u Požeškoj biskupiji u subotu, 29. siječnja 2022. započela je temeljna edukacija nove skupine mladih, koja je ovaj puta organizirana u dva centra: u Požegi i u Slatini. Edukaciju organiziraju svećenici koordinatori pojedinog dekanata u suradnji s Povjerenstvom za pastoral mladih i Pastoralnim centrom u Požegi, a u njoj ove godine sudjeluje pedesetak mladih srednjoškolske i fakultetske dobi.


Mlade okupljene u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi pozdravio je požeški biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako je svojom prisutnošću na početku njihova rada želio im očitovati svoju potporu i zahvaliti za prihvaćeni izazov da kao animatori učine nešto lijepo sa sobom, svojim životom, i s drugima u svojim župama. Parafrazirajući „Svakodnevnu jadikovku“ Tina Ujevića: „Teško je biti mlad a biti star, biti zdrav a bolestan“, ustvrdio je da je netko mlad i zdrav kad ga pokreće zdrav duh, napose snaga Isusova Duha, koji oslobađa zarobljenosti sebičnošću i zlom. Pojasnio je nazočnima da riječ animator dolazi od latinske riječi „anima“ što znači duša, a „animare“ pokrenuti da budemo živi, zaključivši kako prestaje živjeti onaj čija je duša mrtva. Potaknuo ih je da kao mladi vjernici animatori pomažu drugim mladima u svojim župama da budu živi u zajedništvu s Bogom. Istaknuo je kako ga uvijek iznenađuje činjenica, napose u Starom zavjetu na koju podsjećaju osobito proroci, da Bog želi biti sa svojim narodom, da oni budu njegov narod a on njihov Bog. Kazao je kako se po Božjoj blizini čovjeku i čovjekovoj blizini Bogu događa susret, kao jedan od najvećih životnih izazova našega rasta na razini „biti“.

Zaključio je da je poslanje animatora biti s drugima – s Bogom i ljudima – i pomagati im da ostvaruju iskustvo svoje neponovljive i jedinstvene osobe u zajedništvu mladih vjernika. Spomenuo je kako su prošle subote održana natjecanja Malonogometne lige mladih Požeške biskupije, gdje nije bila u središtu pozornosti lopta i ono što se s njome događa, nego mladi vjernici koji jedni u drugima otkrivaju jedinstvenost i dragocjenost ljudske osobe, uče se uzajamno poštivati, uspostavljati odnose povjerenja, ostvarivati susret, učvršćivati se u zajedništvu vjere. Kazao je kako se na taj način uključuju u dinamizam postojanja bez kojeg ostaju siromašna bića. Podsjetio ih je na iskustvo virtualnih igara, gdje im ne trebaju drugi, zatvaraju se u sebe, potvrđuju u samodostatnosti i tako se osiromašuju za dinamizam zajedništva u kojem jedni drugima pristupamo dubinom svoga bića kojoj je ime osoba, stječemo iskustvo svoje originalnosti i neponovljivosti. Kazao je kako se u okolnostima pandemije koronavirusa očitovalo da online nastava osiromašuje te mladi žele nastavu kao susret uživo s drugim mladima i učiteljima. Ustvrdio je da o dinamizmu koji se zbiva u susretu osoba ne znamo do kraja izreći svu istinu, ali otkrivamo u njem jednu od bitnih sastavnica misterija našeg osobnog postojanja i zbog toga želimo biti jedni drugima blizu, susretati se, očitovati povjerenje i ljubav.

Biskup je pozvao nazočne mlade da u svojim župama budu animatori koji oživljavaju druge na način da kao vjernici snagom Isusova Duha promiču Božju blizinu, i po njoj potiču međusobnu blizinu, povjerenje i ljubav i tako služe župnom zajedništvu i pripadnosti Isusovoj Crkvi u Požeškoj biskupiji. Na kraju je zahvalio povjereniku za mlade Krunoslavu Siroglaviću, tajnici Katehetskog ureda Patriciji Brdar i vjeroučitelju Josipu Mijatoviću za sve ono što će nastojati učiniti u programu edukacije mladih animatora.
Cilj projekta župnih animatora je omogućiti mladima što aktivnije uključivanje u župne aktivnosti koje su za njih prikladne i u kojima bi svećenicima i vjeroučiteljima mogli biti od pomoći. Kroz radionice temeljne edukacije koje vode stručnjaci za pojedino područje, mladi će dobiti upute i steći vještine pomoću kojih mogu biti dobri suradnici i pomoćnici u određenim župnim aktivnostima kao što su: suradnja u radu s pojedinim skupinama djece i mladih (prvopričesnici, krizmanici, ministranti, članovi dječjih zborova i zborova mladih); suradnja u vođenju različitih župnih zajednica (molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i sl.); suradnja u organiziranju i provođenju različitih župnih slavlja i aktivnosti (slavlje župnog zaštitnika, dan župnog klanjanja, hodočašća i sl.); suradnja u osmišljavanju i izradi župnog listića i internetskog portala te suradnja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i s invalidnim osobama.


Drugi dio radionica temeljne edukacije održat će se u subotu, 5. veljače. Svi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha stjecanje dodatnih informacija i vještina za konkretno područje rada u župi. Ovogodišnja specijalizacija predviđena je 30. lipnja i 1. srpnja u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi