Search
Close this search box.

POŽEŠKA GRADSKA KNJIŽNICA Od danas niz događanja u povodu Međunarodnog dana žena i Dana grada

Gradska  knjižnica u Požegi organizira ovaj tjedan brojna događanja u povodu Međunarodnog dana žena i Dana grada. Još od 2014. godine Knjižnica na Međunarodni dan žena priprema poseban program kojim daruje svoje suradnice, volonterke i prijateljice. Ove će godine u toj prigodi ugostiti Alis Marić, autoricu bloga Čitaj knjigu koju prati više od pola milijuna ljudi na društvenoj mreži Facebook. O njezinu poslovnom uspjehu, poticanju čitanja kao profesiji te o novim oblicima rada i životnim prekretnicama govorit će se na susretu koji 8. ožujka (utorak) počinje u 19 sati na Galeriji svjetlosti. U programu će Uz Alis nastupiti i Bruna Oberan koja će događaj obogatiti glazbenim nastupom. Iste večeri u Dvorani znanja održat će se projekcija filma Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom, redateljice Terese Griffiths, a počinje u 18 sati. Prvi je to film o razotkrivanju priče u pozadini antologijskog romana američke spisateljice Sylvije Plath, koja je svoj mladi život okončala tragično, i staklenom zvonu koje je srušilo mitove o ženama, raskrinkalo rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje, u vrijeme kad se nježniji spol borio za pravo glasa. U filmu iz 2018. godine pojavljuju se i poznanici Sylvije Plath, od kojih su mnogi prvi put istupili u javnost.

Na Galeriji svjetlosti održava se 9. ožujka (srijeda), s početkom u 18 sati, promocija knjige Živimo život svojih snova autorice Lidije Kovarik.  Autorica je magistra prava, MBA i uspješna poduzetnica. Preseljenjem u Prag ta je inspirativna i hrabra Požežanka svoj život promijenila prateći svoje snove, osjećaje i želje. Trenutačno je direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu, a životnu strast za psihologijom živi radeći kao certificirana životna i poslovna trenerica belgijske Inge Rock Akademije, svojim članstvom u Mensi Češke Republike te mentorstvom. Ova inspirativna, kreativna i intuitivna žena svakom unosi mir i ujedno motivira druge kako bi na zabavan i zanimljiv način postali najbolja verzija sebe živeći život svojih snova. Za sve posjetitelje ulaz na projekciju filma i susret s Lidijom Kovarik je slobodan, a na susret s Alis Marić može se ući samo s pozivnicom.

U ovom se tjednu u požeškoj Gradskoj knjižnici održavaju i drugi događaji. Tako se  9. ožujka  na Dječjem odjelu u povodu Dana grada Požege organizira cjelodnevna likovna aktivnost za djecu pod nazivom Moj grad. Dan kasnije 10. ožujka (četvrtak) na Galeriji svjetlosti je, s početkom u 18 sati, otvorenje Kolektivne izložbe slika i radova sudionika likovne kolonije Vila Velebita 2020. -2021. Iste večeri u Dvorani znanja bit će održana  javna tribina povijesne postrojbe Gradska straža Požega, Maja Žebčević Matić: Sva lica Grgureva, a počinje u 19 sati. Gradska knjižnica poziva građane da se odazovu na navedena ovotjedna događanja.

Pripremio: I. T.

Foto: Gradska knjižnica Požega

Vezano
Vezano