Search
Close this search box.

POŽEŠKA GRADSKA KNJIŽNICA Održana promocija knjige „Teorije zavjere 21. stoljeća“

U Galeriji svjetlosti požeške Gradske knjižnice sinoć je održano predavanje i promocija knjige „Teorije zavjere 21. stoljeća“ Velimira Grgića. Autor je rođeni Požežanin koji je nazočnim posjetiteljima govorio o najaktualnijim teorijama zavjere. Knjiga je jednostavan, pregledan, kronologijski i problematski vodič u potrazi za istinom u moru informacija i dezinformacija. Na zanimljiv, jednostavan, poučan i duhovit način autor obrađuje najpoznatije teorije zavjere, među kojima su cjelokupne priče o pandemiji koronavirusa, 5G mreži, ponešto o QAnonu, ravnoj zemlji, pticama koje zapravo “ne postoje” i druge teme. Predstavljajući svoju 16. knjigu, autor je zahvalio na pozivu Knjižnice te napomenuo da prvi put promovira u Požegi te je na domaćem terenu.

Teorije zavjere kao pokretači povijesti

-U toj sam temi hobistički već dvadeset i dvije godine, koliko sam skupljao informacije. Povod za ozbiljnije proučavanje bio je 11. rujna 2001., a prvo izdanje knjige je brzo planulo. U teorijama zavjere povodim se zdravim razumom, znam reći da su one pokretači povijesti, a svaki atentat je plod zavjere. U knjizi navodim mnogo slučajeva nečega što je bilo ismijavano kao glupost čak i pedeset godina, a kasnije se pokazalo kao apsolutna povijest. Šokantan primjer vojnih operacija je kada jedna država napada samu sebe da bi okrivila drugu i tako motivirala ljude za ulazak u rat. Potrebno je pedeset do sto godina da se za nešto dokaže da je bila istina ili laž. Za početak rata u Sjevernom Vijetnamu 1965. godine službena verzija SAD bila je da su napadnuti  te da su morali intervenirati. Za vrijeme rata stradalo je milijun ljudi, a tek 2005. godine se saznalo da je taj incident izmišljen. Vojnopolitičke zavjere, koje su pokretači povijesti, nisu nimalo smiješne i primjer su kako funkcionira stvarnost naše civilizacije-naglasio je autor. Nastavljajući predavanje, govorio je o takozvanim otvorenim psihozama, drugoj kategoriji zavjera koje su toliko besmislene i sulude da se čovjek pita odakle su potekle, a ispada da su manje ili više planirane vojno-obavještajne operacije koje ciljaju na ljude s nižim obrazovanjem.

Nevjerojatna količina manipulacija

-Činjenica je da u doba kriza ljudska psiha funkcionira tako da traži brze odgovore za smirivanje uzburkalog duha. Prvih dana pandemije koronavirusa većina ljudi o tome nije ništa znalo, malo zna i danas, a nešto što se uči u hodu otvara nevjerojatnu količinu manipulacija. Stoga sam pokušavao objasniti da je teorija zavjere nevjerojatna i glupa, te što bi mogla biti istina i što je definitivna istina. Problem je u tome što svatko od nas traži onu informaciju koja potvrđuje naše vjerovanje. Okorjelog teoretičara zavjere nijedna informacija neće razuvjeriti i tražit će samo ono što može potvrditi njegovu vjeru da je u pravu, što je mehanizam Homo sapiensa kao vrste-pojasnio je autor knjige te napomenuo da je vrlo teško biti otporan na laži, a on ne nudi rješenja, no čovjek je koji vidi probleme.

Problem lažnih vijesti

Odgovarajući na pitanja posjetitelja, Velimir Grgić je objašnjavao problem lažnih vijesti jer je potrebno uložiti trud i vrijeme da bismo ih prepoznali te doznali što je istina i kome vjerovati. U ratovima se lažne vijesti koriste kao obavještajna taktika, u doba suvremenih tehnologija sve teže će ih se moći razaznavati, a fikcija i stvarnosti postat će toliko stopljeni da ćemo ih teško razlikovati-zaključio je autor knjige kojemu je u završnoj riječi ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo zahvalila na održanom predavanju. Treba napomenuti da ovaj 44-godišnji Požežanin piše za vodeće magazine i portale u Hrvatskoj, uređivao je i vodio mnoge televizijske emisije, producirao reklame, glazbene spotove, dokumentarne i igrane filmove, a ujedno je i nagrađivani filmski scenarist. Osim toga, dosad je objavljivao knjige o glazbi, filmu, društvenim fenomenima te popularnoj i azijskoj kulturi.

Tekst i foto: I. Tomić

 

 

Vezano
Vezano