Search
Close this search box.

POŽEŠKI HPD SOKOLOVAC Zanimljiv izlet “Planinarskom obilaznicom dr. Andrije Štampara”

Planinari HPD Sokolovac prošle su nedjelje imali lijep planinarski izlet “Planinarskom obilaznicom dr.Andrija Štampara”, koji je organizirala izletnička sekcija Društva. O svemu viđenom i doživljenom sudionici izleta vratili su se s puno dojmova. Kome više zahvaliti, našem vodiču i prvom domaćinu Zdravku Ećimoviću iz Brodskog Drenovca ili Ljilji Soch iz “Ćosinog mlina” na Orljavi. Naš vodič dočekao je petnaestero planinara ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara, narodnog doktora i prosvjetitelja svjetskog glasa, koji je  naše gore list. Nema tko nije čuo za njega, ali se još uvijek ima  čuti. Zatim nas je Zdravko proveo kroz Brodski Drenovac do crkve sv. Dimitrija iznad sela, koja je sa svoja dva tornja raritet i jedno od najvrednijih crkvenih zdanja u Hrvatskoj.

I onda malo planinarenja, oko dva sata. Markiranim šumskim stazom stižemo do planinarske kuće Viljevo , gdje nas je naš domaćin počastio osvježavajućim napitcima. S južne strane vrha Viljevo (287 m) otvara se vidik na planinu Motajicu u BiH, a prema sjeveru uživamo u fantastičnom pogledu na dio naše Zlatne doline i “slavonske Alpe”. Tu u hladovini trešanja, već gladni, praznimo ruksake uz razmjenu dojmova.
Nakon okrepe i odmora spuštamo se prema selu te automobilima idemo do zadnje točke naše obilaznice,”Ćosinog mlina” na Orljavi, nekada važnog za taj kraj. Danas mlin više ne melje žito, ali zato radi i proizvodi električnu energiju mini hidroelektrane Ljiljane Soch, vlasnice mlina i OPG-a. Uz stručno vodstvo vlasnice, obilazimo HE i OPG koji nudi turističke (prenoćište, pansion, bazen) i edukativne sadržaje. Na kraju obilaska, u ugodnom prostoru za posjetitelje, odmor nam je zasladila naša domaćica s palačinkama punjenim pekmezom od mušmula. Može se samo reći: bravo Ljiljo, naša domaćice i planinarko! Ispraćeni paunovim pjevom iz mlina, krećemo u Požegu, zadovoljni nakon još jednog lijepo provedenog planinarskog izleta.
Tekst: D. Mišćević
Foto: T. Garilović

 

 

 

Vezano
Vezano