Search
Close this search box.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Uskoro bez minski sumnjivih područja

Razminiranje površina i protuminsko djelovanje jedan od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti, a preostala minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se na području Pakraca stoga je gradska vijećnica grada Pakraca – Kurija Janković jučer bila mjesto održavanja prezentacije stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima naše županije u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, a uz podršku Grada Pakraca. Uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, saborsku zastupnicu i gradonačelnicu grada Pakraca Anamariju Blažević te predsjednika Županijske skupštine i gradonačelnika grada Lipika Vinka Kasanu, nazočni su bili i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, te predstavnici MUP-a, vatrogasaca, HEP-a, Crvenog križa i drugih institucija.


Predviđeno je da se planiranim aktivnostima za 2022. godinu poslovi razminiranja provedu i na preostalim minski sumnjivim područjima te bi tako područje Požeško-slavonske županije krajem 2022. godine trebalo postati bez minski sumnjivih područja.
U ime Požeško-slavonske županije, analizu stanja predstavio je Branko Grgić, nakon čega je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić prezentirao stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima Županije te naglasio kako je nakon obilježavanja cjelokupnog prostora Požeško-slavonske županije, od 87 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja rasprostranjenih na četiri grada i općine, ostalo još samo nerazminiranih 6,29 četvornih kilometara na ovome području.


„Razminirane su kuće, okućnice, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivredne površine, nasipi, pašnjaci te područja zaštićene prirode, dok su preostale šume i brdsko-planinsko područje što zahtijeva puno ručnog rada, a manje pomoćnih tehnoloških sustava. Od 1998. do 2021. godine ukupno je pronađeno 1475 različitih vrsta eksplozivnih naprava i ostataka, a 340 milijuna kuna utrošeno je iz svih financijskih izvora.“ – rekao je Nikša Bogdanić.
Nakon prezentacije organiziran je odlazak na područje na kojem se izvode radovi razminiranja, a koje se nalazi na potezu naselje Španovica – kamenolom Šumetlica.


Gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević izrazila je zadovoljstvo time što će se uskoro ukloniti i posljednji ostaci minsko sumnjivog područja na ovom području. „Posljednja razminiranja odrađena su na poljoprivrednim površinama, a ovo je također i jedna predispozicija u daljnjem razvoju našeg kraja, kako od gospodarskog tako do svakog drugog aspekta. Naše područje pretrpjelo je velike ratne posljedice, od materijalnih razaranja pa do onih najvećih, ljudskih žrtava.“ – rekla je gradonačelnica.
Županica Antonija Jozić rekla je kako je bitno da Požeško-slavonska županija bude županija bez mina jer nam to jamči sve druge gospodarske aktivnosti koje se mogu nesmetano odvijati na ovom području. „Tu prvenstveno mislim na razvoj poljoprivrede, šumarstva, a u konačnici i samog turizma. Stoga i ovom prilikom želim zahvaliti Ravnateljstvu civilne zaštite, Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske na svim aktivnostima koji će dovesti do toga da nam županija bude sigurna. Samo ova posljednja faza razminiranja vrijedna je preko 40 milijuna kuna.“ – istaknula je županica.


Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut rekao je kako je kraj 2026. godine zacrtani plan do kada će Hrvatska u potpunosti biti očišćena od mina, točnije do kraja 2025. Hrvatska bi trebala biti razminirana u potpunosti, a potom bi se još nekoliko mjeseci odvijali administrativni poslovi. „Od početka razminiranja na ovom području od 80 kvadratnih kilometara preostalo je još 6,3 kvadratna kilometra koja bi se do kraja ove godine trebala razminirati.“ – istaknuo je ravnatelj Trut te naglasio kako su sve navedene aktivnosti zahtijevale znatna financijska sredstva gdje je od 1998. godine do sada utrošeno oko 7 milijardi kuna, a od 2015. godine velikim dijelom sredstva se dobivaju i iz Europske unije koja je do sada utrošila oko 180 milijuna eura.


„Svake godine uloži se oko 400 milijuna kuna na smanjenje minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj, a Požeško-slavonska županija dobila je oko 31 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj upravo za razminiravanje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području Lipika i Pakraca.“ – istaknuo je Damir Trut.
Izvor fotografija: compas.com.hr

Tekst: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…