Search
Close this search box.

PREDAVANJE O BEĆARCU ZA POLAZNIKE TAMBURAŠKOG LJETNOG KAMPA „Bećarac je do danas zadržao svoju ulogu komunikatora nekakvih situacija koje mi možda ne možemo izreći riječima ali možemo kroz pjesmu”

U sklopu programa Tamburaškog ljetnog kampa u Pleternici sinoć je za polaznike Kampa organizirano predavanje etnologinje Marije Gačić. Naslovljeno je bilo „Bećarac i suvremeni bećarski identitet”.
– Bećarac je danas prepoznato kulturno dobro. On je zapravo do danas zadržao svoju ulogu komunikatora nekakvih situacija, osjećaja itd. koje mi možda ne možemo izreći riječima ali možemo kroz pjesmu. To je do danas ostala ta njegova funkcija a to mu je bila funkcija i u 18.stoljeću kad smo dobili prvi zapisani – kazala je M.Gačić. A kad se govori o bećarcu, dodala je, tamburaši su u toj ‘priči’ jako bitni.
– Uloga tamburaša je danas ne samo da su oni puka pratnja bećarcu, oni su uvelike i nositelji te kulture bećarca ali to ne naglašavamo dovoljno. Jer, nekako podrazumijevamo, imamo tamburaša na svim našim slavljima, druženjima, svatovima itd. a nismo svjesni da oni zapravo taj bećarac donose među nas. I zato je posebno važno da tamburaši znaju da je to njihova uloga i da budu prema tome odgovorni, da njeguju različite varijante bećaraca i da nam bećarac živi još stoljećima – naglasila je M.Gačić.
Mladi kreativni tamburaši su nakon predavanja otpjevali nekoliko bećaraca koje su sami smislili, a pomogla im je i njihova učiteljica.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano