Search
Close this search box.

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ ODLIKOVAO BRANITELJE VUKOVARA Zoran Gruber iz Eminovaca posmrtno je odlikovan Redom bana Jelačića

Povodom Dana Grada Vukovara Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja braniteljima Vukovara na svečanosti u amfiteatru Vukovarskog vodotornja. Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara Predsjednik Republike donio je povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar.
Među danas odlikovanima je i pokojni Zoran Gruber iz Eminovaca – Red Bana Jelačića preuzeli su majka Anica i otac Ilija. Inače, riječ je o odlikovanju koje se dodjeljuje za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju.


Zoran Gruber je hrvatski branitelj, kao pripadnik 1.gardijske brigade “Tigrovi” ubijen je na Ovčari 20.studenoga 1991.godine a tijelo mu je bačeno u masovnu grobnicu. Rođen je u Migalovcima, odrastao je u Eminovcima, školovao se u požeškoj OŠ Julija Kempfa i potom na srednjoškolskom centru gdje je izučio za strojarskog tehničara. Po završetku škole pomagao je ocu u građevini. Iako iz miješanog braka, Zoran nije dvojio kada je trebalo krenuti u obranu Hrvatske. Imao je samo 21 godinu kada je, u studenom 1990.godine, otišao u Rakitje i pridružio se jedinici za posebne namjene MUP-a. Slijedile su akcije u Pakracu, na Plitvicama za ‘krvavi Uskrs’, Ljubovo… u ljeto 1991.godine s „Tigrovima” je otišao u Vukovar,

Zoran je ranjen 10.studenog nakon čega je završio u bolnici. Nakon pada Vukovara odveden je s ostalima iz bolnice i 20.studenoga ubijen na Ovčari. Godinama se vodio kao ‘nestali’, u obitelji je tinjala nada da je možda živ u nekom logoru u Srbiji….no, ugašena je 17.studenog 1998.godine kada je identificiran na Šalati među tijelima ekshumiranim iz masovne grobnice. Sahranjen je 24.studenoga na groblju u Svetinji. Od prosinca 2018.godine jedna ulica u Eminovcima nosi njegovo ime.


Zoran Gruber posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Odlikovao ga je i Predsjednik Milanović u listopadu 2020.godine prigodom obilježavanja 30.obljetnice osnivanja Jedinice za posebne namjene Rakitje i 1.gardijske brigade Tigrovi – tada je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.

Kažimo još kako je njegova obitelj danas, uz novo odlikovanje za sina-heroja, primila i poseban poklon – pancirku u kojoj je Zoran ranjen. Sačuvao ju je sve do danas njegov suborac Ivan Banožić, koji ga je i previjao nakon ranjavanje.

 

Tekst: V.Milković
Foto: Ured Predsjednika/ J.Širić

 

 

Vezano
Vezano