Search
Close this search box.

PREDSTAVLJENA JE KNJIGA „PLETERNIČKE PRIČE” Damir Sviben: – Knjiga je posvećena svima koji poštuju i vole pleternički kraj!

– „Ova knjiga posvećena je svima koji poštuju i vole pleternički kraj. Zamišljena je da čitateljima prenese uvid u život starih Pleterničana kroz prikaz povijesti. Nažalost, tempo života nas previše sili da živimo u sadašnjosti ne mareći i ne znajući čak i za događaje iz bliske prošlosti. A sadašnjost se, zapravo, vrlo brzo pretače u prošlost i možda će se generacije koje dolaze iza nas, ako im ne sačuvamo i ne prenesemo baštinu, pitati kako smo mi uopće živjelo. Stoga je ovo pokušaj prikaza povijesti ovog kraja…- napisao je ovo, među ostalim, Damir Sviben u predgovoru svoje knjige „Pleterničke priče” koja je sinoć predstavljena u IC Terra Panonica povodom 26.obljetnice proglašenja Pleternice gradom.
Iako je cijeli živor, po struci specijalist opće medicine, Damir Sviben proveo brinući se o zdravlju svojih sugrađana, većina je dobro znala kako je njegova ‘druga ljubav’ povijest i prikupljanje izvornih dokumenata o njoj. Stoga nije čudo što sinoć nije bilo dovoljno sjedećih mjesta za sve koji su došli u Terru čuti i vidjeti što je to njihov doktor ‘iščeprkao’ o pleterničkoj prošlosti.
Nije bilo lako, kazao je pozdravljajući prisutne ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Franjo Novak, nagovoriti autora da iskoristi prikupljene dokumente o Pleternici i napiše knjigu. Zasluge za to ima najprije bivša gradonačelnica, sada županica, Antonija Jozić, a potom i sadašnja Marija Šarić sa svojim suradnicima.
– Nije bilo jednostavno, trajalo je dosta dugo, bilo je iscrpno ali je rezultat više nego vrijedan svih ovih mjeseci koliko je prošlo na pripremi knjige. Jako je zanimljiva jer pokazuje novo lice Pleternice. Ja sam kao mlađa generacija mislila da mi u gradu nemamo toliko starih priča, povijesnih priča, koje bi mogli staviti u funkciju turizma ali, doktor Sviben je uspio razbiti te predrasude i meni zagolicati maštu jer sam kroz knjigu pronašla neke nove ideje za neke projekte – kazala je M.Šarić.
Županica Antonija Jozić je podsjetila na misao kako narod koji ne zna svoju prošlost, nema ni budućnost.
– Kako je gradonačelnica rekla, mi ovdje u Pleternici smo bili stava i razmišljanja da Pleternica možda i nema tako bogatu prošlost i povijest, ona se svodila možda na posljednjih stotinjak godina koje je bilo istraživano i zapisano u malom broju nekih izdanja. Ali, doktor Sviben, zaljubljenik u povijest i zaljubljenik u Pleternicu i Slavoniju, dugi niz godina je skupljao kamenčić po kamenčić i slagao mozaik znanja o svom gradu – rekla je županica, dodajući kako je sretna što ga je uspjela nagovoriti da knjigu ipak napiše.
Na predstavljanju knjige „Pleterničke priče” govorio je i njen urednik Mario Katić istakavši posebno kako je „ nakon Monografije dr.Pavličevića iz 2010.godine Pleternica dobila još jednu vrijednu knjigu o prošlosti. Tako možemo reći da Pleternica spada u rijetki broj naselja koja imaju ovoliko stranica povijesnog sadržaja na raspolaganju”.
Glavna lektorica doc.dr.sc. Katarina Aladrović Slovaček je podsjetila kako se svi kad-tad u životu pitamo p svom identitetu: tko smo, što smo, zašto smo ovdje…- Povijest je često učiteljica života, često se ponavlja i iz nje možemo itekako učiti…U knjizi doznajemo o nekim poznatim, ali više o nepoznatim detaljima priča o povijesti Pleternice…Autor piše i o malim ljudima koji su obilježili život Pleternice, a to su trgovci, ugostitelji, obrtnici i drugi koji su mijenjali naličje ovoga grada – naglasila je među ostalim, K.Aladrović Slovaček.
– Da nije bilo pokojne nastavnice Ružice Zdelar, koja je predavala povijest i bila savršen nastavnik, ove knjige danas ne bi bilo…Interes koji je pobudila u meni za povijest, vodi me do sada – istakao je Damir Sviben na predstavljanju svoje knjige. Značajan utjecaj na njega također je imao i vetovački župnik Ivo Valentić koji je pisao o Pleternici. A povijest Pleternice, mišljenja je D.Sviben, nije dovoljno istražena pa je izrazio nadu kako će to netko u budućnosti napraviti. Do tada, predložio je prisutnima da pročitaju njegovu knjigu, ili bar pregledaju fotografije, zahvalivši se svima koji su omogućili njeno izdavanje.
Predstavljanje knjige „Pleterničke priče” zaključila je muška pjevačka skupina KUD-a Orljava pjesmom, naravno, o Pleternici.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi