Search
Close this search box.

PREDSTAVLJENA KNJIGA „KOSINJSKA TISKARA” Jedan od temelja hrvatske kulture


Povijesno društvo Požega i Ličko zavičajno društvo Vila Velebita organizirali su predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Mance „Kosinjska tiskara“. Riječ je o znanstvenome djelu u kojem je autor obranio stav da je „Misal po zakonu Rimskoga“ dvora tiskan 1483. godine u Kosinju. Iako je taj stav tijekom 19. i 20. stoljeća osporavan, autor je dokazao da je spomenuti hrvatski prvotisak ugledao svijetlost dana u kosinjskoj tiskari. Ta glagoljska knjiga jedan je od najvažnijih bisera hrvatske kulturne baštine.
Na početku svečanoga predstavljanja Pjevački zbor Ličkoga zavičajnog društva Vila Velebita izveo je dvije kompozicije s ličkim i slavonskim motivima, a potom je sve prisutne pozdravio prof. dr. sc. Josip Fajdić. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Danijel Patafta s Katoličkoga Bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Josip Jurčević i autor dr. sc. Ivan Mance. Predstavljanje je moderirao profesor Vinko Tadić.
Autor je knjigom „Kosinjska tiskara“ dao važan doprinos poznavanju hrvatske kasnosrednjovjekovne pismenosti. Iznio je uvjerljive dokaze kojima je osporio stavove o drugim lokalitetima tiskanja „Misala po zakonu rimskoga dvora“. Opisao je i probleme tijekom nastojanja da mu to bude tema doktorske disertacije. Na koncu uspio je u svojim zamislima. Knjiga Ivana Mancea zasigurno će izazvati pažnju stručnjaka, ali i zaljubljenika u kulturnu povijest.

Tekst i foto: Blanka Đimoti Zima, prof.

Vezano
Vezano