Search
Close this search box.

PREDSTAVLJENI JAVNOSTI Dani požeškog kazališta u ožujku

Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije 1. Dani požeškog kazališta čije obilježavanje počinje 10. ožujka i traje sve do 31. ožujka. Cijeli program su predstavili Valentina Neferović, ravnateljica Gradsko kazališta, Dario Hak, voditelj Kazališne amaterske družine, Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.


– Važni su to dani za Gradsko kazalište Požega, počevši s 10. ožujkom kada je 1995. godine Kazalište svečano otvoreno, 20. ožujka obilježava se svjetski Dan kazališta za djecu i mlade, 21. ožujka obilježava se svjetski Dan lutkarstva, a 27. ožujka obilježava se svjetski Dan kazališta. Potrudili smo se da pokrijemo program kvalitetnim sadržajem, tako da ćemo imati premijeru profesionalne vlastite predstave, koja nastaje s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku – Romanca o tri ljubavi. – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.
Manifestaciju će 10. ožujka otvoriti upravo premijera predstave prema tekstu Antuna Šoljana “Romanca o tri ljubavi” koju režira Robert Raponja, a glume docentica i mentorica Katica Šubarić, studenti Požežani Anabella Sulić i Matko Trnačić i Marijin Kuzmičić kojem će to biti diplomski rad.
– Ovo je tekst koji spada u biser hrvatske dramske literature, vrlo aktualan i provokativan, koji govori o tome kakva je to snaga ljubav, što ona u nama izaziva. Radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova i dublje u povijest, a Šoljan je s podosta citata iz hrvatske i svjetske poezije uobličio jednu potresnu, kazališnu priču koja je žanrovski sentimentalna farsa. – rekao je redatelj Raponja.


Na rasporedu je i jedna plesna predstava u suradnji s UO Plesna radionica Ilijane Lončar koja je na repertoaru 19. ožujka, dok će 20. ožujka biti izvedena i jedna od uspješnica požeškog kazališta, predstava za djecu Carevo novo ruho. Dana 23. ožujka u goste dolazi prijateljsko Kazalište Zorin dom Karlovac s predstavom Stanko i Oliver, autora S. Novakovića s početkom u 20 sati.
Za kraj kazališnog slavljeničkog mjeseca očekuje nas još jedna premijera i to predstave Reakcionari (D. Gervais) u izvedbi KAD-a, pod vodstvom Daria Haka i pod mentorstvom Roberta Raponje. Za kraj ostaje jedna glazbena poslastica – promocija albuma Smile i jazz koncert grupe Django, koji će se održati u čast Damiru Kukuruzoviću.


Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović naglasila je kako se Gradsko kazalište Požega može pohvaliti s 3. stoljeća starom kazališnom tradicijom.
– Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo kvalitetu programa požeškog kazališta te će u 2022. godini sufinancirati svih 5 prijavljenih programa kao i nabavu audio opreme koja je nužna da bi program bio i tehnički što kvalitetniji. Potvrda je to kvalitetnog i ustrajnog rada i izrazito mi je drago što je kvalitetan sadržaj prepoznat i izvan naše županije. – rekla je pročelnica Petrović
– Pozivam sve ljubitelje kazališta da dođu na programe, neki su besplatni, a za neke se ulaz plaća. Sve skupa je jedna lijepa kazališna priča u našem gradu. – zaključila je ravnateljica Valentina Neferović.
Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici