Search
Close this search box.

PREDSTAVNICI GRADA POŽEGE U ZAGREBU Održana konferencija pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”

U Zagrebu je održana konferencija pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”, sa ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata korištenja ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj i proširenja ITU mehanizma na nova područja kao i mogućnosti ulaganja koje se nude kroz novo financijsko razdoblje 2021.-2027.
Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristio u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je omogućio integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.
Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivati će 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija. Sukladno EU regulativi, za ITU mehanizam izdvojeno je preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će na raspolaganju biti oko 679,6 milijuna eura za projekte.
Konferencija je obuhvatila niz stručnih izlaganja, kao i panel raspravu o iskustvu uspostave posredničkih ITU tijela i provedbe ITU mehanizma te panel raspravu o pripremnim aktivnostima i očekivanjima gradova u financijskom razdoblju 2021. – 2027.
U ime Grada Požege konferenciji su nazočili gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel, te ravnateljica Lokalne razvojne agencije Požega Ida Dumančić.

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano