Search
Close this search box.

PREKRŠIO DVA ZAKONA Tjelesno napao 58-godišnjaka te ga vrijeđao na temelju nacionalne pripadnosti!

U više navrata posuđivala novac koji nije vratila

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjom hrvatskom državljankom s područja Pakraca koju se sumnjiči da je počinila kazneno djelo „Prijevara“.

Naime, ona je u razdoblju od veljače do svibnja 2024. od 60-godišnjaka s područja Pakraca u više navrata posuđivala novac u iznosu od 4.700,00 eura, a koji nije vratila. Vezano za navedeno slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Računalna prijevara putem društvene mreže

U četvrtak 20. lipnja 2024., policijskim službenicima je prijavio 81-godišnjak s područja Brestovca da ga je tijekom lipnja 2024. putem društvene mreže kontaktirala nepoznata osoba koja mu je obećala brzu zaradu.

Potom je 81-godišnjak prema uputama instalirao aplikaciju kojom je počinitelju omogućio pristup mobitelu i mobilnom bankarstvu nakon čega mu je s računa skinut novac.

Pozivamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve ovakvih  kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. 
Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

– slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,

– lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
– jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),

– zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),

– također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.
 
Narušavao javni red i mir

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje i utvrdili da je u srijedu 19. lipnja 2024. oko 19.50 sati u mjestu Ivandol ispred trgovine, 38-godišnjak tjelesno napao 58-godišnjaka te ga vrijeđao na temelju nacionalne pripadnosti.

Protiv 38-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije.
 
Prometna problematika

Tijekom protekla 24 sata na području PU požeško-slavonske dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom u mjestu Treštanovci.
 
I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

Policijski službenici PU požeško-slavonske će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu.

Provodit će se i nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.
 
Izvor: PU požeško-slavonska
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano