Search
Close this search box.

PREMIJER PLENKOVIĆ U JAKŠIĆU PREDSJEDAO 17.SJEDNICOM SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM Županici Antoniji Jozić uručena odluka o financiranju izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi

Jakšić je danas bio domaćin 17.sjednice4 Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Skupu je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a prisustvovalo mu je 14-ero ministara, župani, gradonačelnici i načelnici iz pet slavonskih županija.
Prije početka sjednice županici Antoniji Jozić potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro je uručio odluku o financiranju izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura.
Nakon otvaranja sjednice prisutni su pogledali film o Požeško-slavonskoj županiji a potom su riječi dobrodošlice premijeru i članovima Vlade uputili domaćini – županica Antonija Jozić i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Plenković: I u trećem mandatu razvoj Slavonije, Baranje i Srijema ostaje prioritet Vlade

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama, Pleternici, Okučanima, Pitomači, Otoku i Đakovu.
 
U pet slavonskih županija dosad uloženo tri milijarde eura
 
Na sjednici u Jakšićima članovima Savjeta predstavljena je razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema, ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema, informacije o ulaganju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te ulaganja u socijalnu politiku Slavonije, Baranje i Srijema.
 
U uvodnom govoru, predsjednik Vlade Plenković rezimirao je dosadašnje efekte Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kazavši da je kroz sedam godina u tu regiju uloženo tri milijarde eura. Kao samo jedan od dobrih primjera izdvojio je regionalne distribucijske centre za voće i povrće, za kakav je uručen ugovor i danas u Požegi.
 
Osvrnuo se i na vremenske nepogode koje su u proteklom razdoblju pogodile Slavoniju istaknuvši da je Vlada u svim tim situacijama pomagala slavonskim županijama što će činiti i dalje.
 

Vlada će financijski pomoći obnovu nakon nevremena
 
U kontekstu najnovijeg nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo Slavoniju, kazao je da će danas popodne i osobno posjetiti Bošnjake, mjesto koje je najviše stradalo, a čim se utvrdi popis šteta Vlada će posebnim odlukama financijski intervenirati i pomoći u obnovi. Spomenuo je i afričku svinjsku kugu koja je prošle godine bila veliki problem u Slavoniji. Zahvalio je ovom prigodom bivšoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na angažmanu tijekom te pandemije, kao i svim veterinarskim i ostalim službama koje su sudjelovale u suzbijanju zaraze. Iako se radilo o ozbiljnom problemu, kazao je, on je metodološki riješen baš onako kako je trebalo, koristeći sve znanstvene metode i najbolju praksu koja postoji unutar Europske unije.
Nakon što je jenjala bolest, podsjetio je, Hrvatska je u prosincu prošle godine dobila sve potrebne odluke Europske komisije i Vijeća za nastavak proizvodnje i dizanja nivoa bio-sigurnosti, a kompenzacijskim mjerama je obeštetila svinjogojce.
 
Nastojimo podići razvijenost svih pet slavonskih županija
 
Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, premijer Plenković izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo milijardu i 50 milijuna eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura. Uz to, tu su i zajednički projekti koji idu kroz više županija, a u takve je uloženo dodatnih 310 milijuna eura.
U odnosu na 2016. godinu, danas je 26 i pol tisuća više zaposlenih u pet slavonskih županija.
Izvoz je udvostručen te je u 2023. godini iznosio 2,5 milijarde eura, a za 54 posto je povećana vrijednost investicija. – “Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti – naglasio je premijer Plenković.
 

Stvaramo jednake šanse za sve građane u kojem god dijelu Hrvatske živjeli
 
I u trećem mandatu, dodao je, Vlada i kroz svoj treći program jednako važnim drži prioritet Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost središnje razine. Važno je napraviti te razvojne iskorake do 2030. i stvoriti preduvjete za jednake šanse hrvatskim građanima gdje god živjeli.
U tom je kontekstu kao primjer naveo ciljeve u obrazovanju, da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, a da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.
– “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni” – poručio je na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade.

Tekst/ Vlada RH/ V.Milković

Foto: V.Milković

Vezano
Vezano