Search
Close this search box.

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM „KROZ SLAVONIJU U POTRAZI ZA RAMOM” Vrlo je važno znati otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo

„Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom” naziv je dokumentarnog filma koji je premijerno prikazan u Muzeju bećarca. Projekciji su prisustvovali i gosti županica Antonija Jozić, gradonačelnica Marija Šarić, urednik dijela programa za kulturu na HRT-u Aleksej Pavlovski i producent iz HRT-a Mate Letica.
Inicijativu za snimanje filma dao je predsjednik KUD-a Zavičajno društvo „Rama” Pleternica Jure Vidakušić sa željom da se trajno zabilježi putovanje hrvatskog naroda iz ‘potopljene’ Rame u plodnu Slavoniju gdje su pronašli novi dom, ali nisu zaboravili stari. Kako bi sačuvali svoje običaje i tradiciju, Ramci nastanjeni u pleterničkom kraju su 2009.godine osnovali kulturno-umjetničko društvo a u međuvremenu je o njima snimljen film „Ramci negdje drugdje” koji je osvojio nagradu na festivalu u Rumunjskoj.
Zadovoljstvo zbog snimljenog filma izrazio je Aleksej Pavlovski kazavši kako se kroz film „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom” vidi vapaj prisilno iseljenog naroda da se njihova priča, koja u konačnici ima sretan završetak, trajno zabilježi i da se o njoj više čuje i sazna. Također je izrazio nadu da ovo nije posljednji film o Ramcima.
I gradonačelnica Marija Šarić je istakla kako je film snimljen zbog želje članova KUD-a Rama da se njihov životni put zapiše i sačuva za buduće generacije. – Čestitam vam što ste u tome uspjeli jer, vrlo je važno znati otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo – rekla je gradonačelnica Šarić.
Županica Antonija Jozić je podsjetila kako su i Ramci i Slavonci imali svoje križne putove 1945. i 1991.godine i to je ono što ih povezuje, te da u Slavoniji žive ljudi koji su, osim iz Rame, došli iz Hercegovine i Bosanske Posavine. – Ovdje se sad svi osjećamo kao svoji i ono što je bitno je da šaljemo poruku zajedništva, suživota te očuvanja tradicije i baštine koja je prikazana i u ovom filmu – istakla je županica Jozić.
Producent filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom” je KUD Rama s predsjednikom Jurom Vidakušićem, film je osmislila i uredila te čitala veći dio teksta Kristina Čuljak (manji dio je čitala Iva Glibo) dok je kamerman i montažer bio Alen Šajer. Pokrovitelj filma je Grad Pleternica.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega