Search
Close this search box.

PREMINULA JE VERA SVOBODA Na poseban način je vezana uz Požegu i Pleternicu

U 88. godini života preminula je Vera Svoboda. Rođena je u Osijeku, studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u ovom gradu, nakon čega se bavila pjevanjem. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih i pjesama.
Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2022. dobila je nagradu Porin za životno djelo.
Vera Svoboda na poseban je način vezana uz Požegu i Pleternicu. Još na bivšem Muzičkom festivalu Slavonije izvela je nezaboravni hit „Dan plavetan kao lan” a nastupila je i na Zlatnim žicama Slavonije. Kada se 1919.godine u Europskom domu u Zagrebu predstavljala Pleternica sa svojim projektima Trg bećarca i Muzej bećarca, došla je i Vera Svoboda a kasnije je svoje svjedočanstvo o tamburaškoj glazbi i bećarcu snimila za ‘Kuću slavnih’ Muzeja bećarca gdje će zauvijek ostati zabilježeno sjećanje na ovu velikanku slavonskih prostora.


Tekst: Jutarnji list/ V.Milković
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano