Search
Close this search box.

PREVENTIVNA AKCIJA Biciklisti u prometu

U utorak 25. travnja 2023. s početkom u 10 sati u Požegi u Osječkoj ulici i u Katoličkoj osnovnoj školi u zajedničkoj suradnji Škole za cestovni promet iz Zagreba i Policijske uprave požeško-slavonske održana je preventivna aktivnost usmjerena na bicikliste s ciljem povećanja sigurnosti biciklista na cestama.

Tijekom 2022. na području Policijske uprave požeško-slavonske dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala. U tim prometnim nesreća dvije osobe su lakše, a četiri teže ozlijeđene dok je kod tri prometne nesreće utvrđena prisutnost alkohola. U prva četiri mjeseca 2023. dogodila se prometna nesreća u kojoj je osoba lakše ozlijeđena, a također je utvrđena prisutnost alkohola.

Razlozi stradavanja su razni, odnosno kako greške vozača drugih vozila tako i greške samih biciklista, korištenje tehnički neispravnih (neosvjetljenih) bicikala, ali svakako jedan od glavnih razloga njihovog stradavanja je i njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice u navedenim dijelovima dana – sumrak, noć i svitanje.

Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora bit upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je i da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu upozoravamo ih da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Učenici prvih i drugih razreda Katoličke osnovne škole educirani su o sigurnom sudjelovanju u prometu u svojstvu pješaka.

Biciklistima su podijeljeni promotivni materijali, svjetla za bicikle, reflektirajuće trakice i prsluci.

Tekst i foto: PU požeško-slavonska

Vezano
Vezano