Search
Close this search box.

PRIRODOSLOVCI GIMNAZIJE POŽEGA Na međunarodnim turnirima posljednjih sedam godina osvojili su 3 zlatne , srebrnu i 3 brončane medalje!

Prirodoslovci Gimnazije Požega među najboljima su u Hrvatskoj a i na ‘svjetskoj sceni’ postižu zapažene rezultate. Da je tako, potvrđuju slijedeći podaci: posljednjih osam godina požeška je Gimnazija redovito imala člana u hrvatskoj reprezentaciji a sedam godina oni su se s međunarodnih turnira vraćali s medaljama.

Ove godine međunarodni turnir tek će se održati i na njemu će Gimnaziju Požega, kao dio hrvatske reprezentacije mladih prirodoslovaca, predstavljat Ena Špoler. Podsjetimo, prije devet dana održan je osmi po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca u organizaciji Istraživačkog centra mladih, na kojemu je Ena osvojila drugo mjesto i tako izborila plasman u šesteročlanu hrvatsku reprezentaciju. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca trebao bi se održati u Kazahstanu a do tada Ena mora istražiti još dva zadana problema. Natjecanje se nastavlja na engleskom jeziku.
U ovih osam godina Gimnazija se na Državnom turniru predstavila s ukupno 13 učenika, a svake godine jedan učenik postao je član reprezentacije Hrvatske s kojom je osvajao medalje. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, 2018. godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji, 2019. godine učenica Dora Špoler bila je zlatna u Bjelorusiji, 2020. godine turnir je održan online, a učenica Ivona Halas bila je također zlatna, dok je prošle godine Borna Soukup osvojio broncu, također online putem.
– Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja. Eni želimo mnogo sreće i uspjeha u Kazahstanu (ako uvjeti dozvole) gdje će promicati našu Gimnaziju, kao i grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju – kazala je mentorica požeških prirodoslovaca prof. Magdalena Srdarević.

Izvor: prof.M.Srdarević/ V.Milković

Foto: Gimnazija Požega

Vezano
Vezano