Search
Close this search box.

PRISEGA U POŽEGI Predsjednik Milanović dragovoljnim ročnicima HV-a poručio: Vaša temeljna dužnost je obrana Domovine i njenih granica

„Položili ste prisegu u kojoj stoji sve – poziv časti, odgovornosti i slobode. Imate odgovornost prema Domovini jer bez odgovornosti nema zajednice, države ni vojske. Imate čast da služite, da budete pripadnici vojske i da stojite na ramenima titana i ono malo dobrih ljudi koji su Hrvatsku prvo obranili, a onda i oslobodili. Također, imate osobnu slobodu kao pojedinci i kao osobe i to vam nitko nikada ne može oduzeti, to vas čini ljudima“, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović novim ročnicima na svečanosti polaganja prisege 41. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

 

„Vaša temeljna dužnost je obrana Domovine i njezinih granica. Tek nakon toga dolazi naša obaveza prema drugima i trećima. Lojalni i predani, ali ne i naivni. Bili bismo neodgovorni da u ovim teškim vremenima partnerima i saveznicima okrenemo leđa, ali isto tako da slijedimo slijepo sve što nam kažu“, kazao je predsjednik Milanović pritom ih pozivajući da razmisle o tome da postanu i profesionalni vojnici.

 

„Hrvatska je ukinula obavezni vojni rok u trenutku kada je broj onih koji se odlučuju za civilno služenje vojnog roka višestruko počeo nadmašivati broj onih koji stvarno žele služiti vojni rok i naučiti temeljna vojna znanja. Nekad je trajalo duže, međutim, danas traje 8 tjedana. Pritom, vrijedna i motivirana osoba u 8 tjedana može mnogo”, rekao je još i upozorio kako živimo u vremenima koja su teška jer se svijet preslaguje kao što nije desetljećima.

 

Svečanu prisegu danas je dalo 116 ročnih vojnika, 105 mladića i 11 djevojaka, kojima je predsjednik Milanović čestitao na položenoj prisezi i na izboru dragovoljnog osposobljavanja.
Osim predsjednika Milanovića, ročnicima se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić. „Vi ste ponos i ono najbolje što imamo. Obukli ste hrvatsku uniformu na koju ste stavili hrvatske znakove, nasljednici ste pobjedničke Hrvatske vojske nastale u Domovinskom ratu koja je oslobodila i koja čuva naše granice punih 35 godina“, poručio je dodavši kako će se nastaviti s unaprjeđenjem statusa i materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga.

 

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Republike Vlado Čulina.

TEKST: Ured predsjednika RHž
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan/pszupanija.hr

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi